Andorra i Catalunya volen impulsar una zona econòmica especial a l'Alt Urgell

L'objectiu és permetre la implantació d'empreses andorranes i enfortir el teixit de la zona amb una "visió conjunt del Pirineu"

12 de juny de 2025 a les 14:55h

La primera visita institucional del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, a Andorra ha servit per posar sobre la taula els diversos temes en comú que tenen entre mans els dos executius. Una de les qüestions que s'han abordat és la possibilitat d'impulsar una zona econòmica especial a Organyà, en uns terrenys titularitat de la Generalitat i on es podria implementar una zona industrial que servís per donar “prosperitat” al territori pirinenc, tal com ha reivindicat Illa.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, aposta per intensificar la cooperació transfronterera a l'àmbit de l'Alt Pirineu i d'Andorra, amb la creació d'una àrea funcional específica per aquesta part del territori. Així ho ha dit aquest dijous en una visita al Principat, on ha mantingut una reunió amb el cap de govern, Xavier Espot.

Una de les qüestions que s'han tractat en aquesta trobada ha estat la d'impulsar una zona econòmica especial al futur polígon Vilansats d'Organyà (Alt Urgell), per tal d'afavorir la instal·lació d'empreses andorranes en aquesta àrea industrial. També s'ha parlat de treballar plegats per demanar a l'executiu espanyol la conversió de l'N-145, que uneix la frontera amb la Seu d'Urgell, en una carretera 2+1.

Illa ha afirmat que cal treballar conjuntament per “millorar les oportunitats d'Andorra i el Pirineu per generar prosperitat” i aconseguir que aquesta sigui compartida al conjunt del territori. A més, en la seva primera visita al Principat com a president del Govern, ha expressat el seu compromís per enfortir les relacions amb aquest país i convertir la frontera en un “espai de trobada i intercanvi” on tirar endavant polítiques transnacionals.

En aquest sentit, respecte al futur polígon d'Organyà ha explicat que es vol explorar una via de cooperació econòmica per afavorir la instal·lació d'activitats industrials “amb una visió de conjunt del Pirineu” i anant més enllà “d'una frontera administrativa”.

Per la seva banda, Espot ha detallat que dins el Principat hi ha escassetat de terrenys per destinar-los a aquest àmbit i que veuen aquesta possibilitat com “una autèntica oportunitat”.

Pel que fa a la conversió de l'N-145 en una carretera 2+1, és una proposta que s'ha de traslladar al govern espanyol. També en l'àmbit de les infraestructures, a la trobada s'ha parlat del futur projecte de connexió entre la Seu d'Urgell i Andorra amb tramvia i de poder ampliar el ventall horari dels vols de l'aeroport, a més de garantir que també poden arribar des de fora de l'espai Schengen, entre d'altres.

Una altra de les qüestions principals que s'han tractat a la reunió ha estat la dificultat d'accés a l'habitatge. Així, Espot ha destacat que tots dos presidents tenen una “visió relativament similar i alineada” i que cal idear i aplicar polítiques conjuntes en aquest àmbit, tenint en compte que l'encariment dels preus dels lloguers al Principat acaba afectant també la comarca de l'Alt Urgell.

En el marc de la trobada també s'han signat diversos convenis en l'àmbit cultural, d'emergències, esports o de salut. En aquest sentit, el cap de govern d'Andorra ha explicat que està prevista una reunió al setembre per parlar de la possibilitat que l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell pugui ampliar la cartera de serveis que ofereix als habitants de l'Alt Urgell, per tal que, entre d'altres, puguin fer ús de les UCI o compartir formacions i personal sanitari.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit