El diputat Fermí Masot; la regidora de Fires i Festes d’Alfarràs, Rosa Gràcia, i la tècnica de Promoció Econòmica, Tània Duart, han presentat aquest dimarts la 29a Fira del Préssec d’Alfarràs, que se celebrarà els dies 4 i 5 d’octubre.
El diputat Fermí Masot ha destacat que, després de quasi 30 anys, “gràcies a la celebració d’aquesta fira, es promou la producció dels nostres productes agroalimentaris i és una clara mostra de donar suport a la pagesia, generar noves oportunitats i reforçar l’economia local”.
L’organització ha previst activitats diverses adreçades a tot tipus de públic. Així, els visitants gaudiran, entre d’altres, d’una demostració del procés d’elaboració del préssec en conserva, a càrrec del Grup d’Esplai el Segrià d’Alfarràs, a l’estand del Tast Gastronòmic de l’Ajuntament; la xerrada “Ús de la IA per afrontar els reptes i aprofitar les oportunitats en el sector agroalimentari”, a càrrec de Cecilio Angulo, president d’Associació Catalana d’IA (ACIA), a l’escenari de davant de l’Ajuntament, tallers “4 estacions” per a nens i nenes, a la plaça Sant Pere, o el taller de cuina infantil amb productes de la terra, a càrrec de Pol Cura, també a la plaça Sant Pere.
La regidora de Fira i Festes d’Alfarràs, Rosa Gràcia, ha anunciat una de les novetats d’aquesta fira, que tindrà lloc el dissabte a les 12 h davant de l’ajuntament; “Aquest any estrenarem un element molt especial, el bateig de la Nova Gegantona Violeta, que representa una pagesa collint préssecs, un símbol que reforça l’arrelament amb la terra”.
Tasts de cerveses artesanals, actuacions musicals, jocs d’atzar, cercavila i una visita guiada a l’exposició de fotografia 'Petit catàleg de llums i bestioles', de Juanan Novales, clouran les activitats previstes per a la jornada de dissabte.
El diumenge, dia 5 d’octubre, s’iniciarà amb la segona jornada del 19è Màster de pesca a mosca del Ribagorçana 2025, a càrrec de la SPE Ribagorçana; es farà una visita guiada al Celler Lagravera; el lliurament del premi “Millor treball de recerca de fruita dolça” de l’Escola Agrària d’Alfarràs; taller de cuina d’aprofitament del préssec, productes de proximitat i plantes silvestres, a càrrec de la ponent Amanda Bataller, organitzat per Rosa Cortés, directora de l’Escola Agrària d’Alfarràs a l’escenari de davant l’Ajuntament, i més jocs d’atzar i activitats per als més petits.
Una de les activitats més atractives serà el showcooking a càrrec de la cuinera, pastissera i presentadora del programa Cuines de TV3, Gessamí Caramés, a l’escenari de davant l’Ajuntament, i la cuita del préssec, demostració del procés d’elaboració del préssec en conserva, a càrrec del Grup d’Esplai el Segrià d’Alfarràs, a l’estand del Tast Gastronòmic de l’Ajuntament.
Per la seva banda, la tècnica de Promoció Econòmica, Tània Duart, també ha destacat que el diumenge “s’elaborarà la coca de Préssec d’Alfarràs més llarga del món, de 50 metres, a càrrec del Gremi de Forners de Lleida, davant l’Ajuntament, on tothom la podrà degustar”.
A part, es farà una tirada de bitlles a l’estand del Club de Bitlles d’Alfarràs, un recorregut pel patrimoni cultural del municipi amb el trenet turístic (de 12.00 hores a 14.00 hores i de 16.00 hores a 19.00 hores); tast gastronòmic de l’Ajuntament, a càrrec del Grup Esplai, i un taller de ceràmica gratuït per a nens i nenes a l’estand Rocio Oliver.