Agricultura inicia la darrera fase del regadiu del canal Algerri-Balaguer

  El projecte afecta el terme de Balaguer, incorpora al reg 792 hectàrees de 177 propietaris, té un pressupost de 4,6 MEUR i un termini d'execució de 14 mesos

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  El Departament d’Agricultura ha iniciat les obres del projecte de regadiu de la darrera fase del canal Algerri-Balaguer, en concret la que fa referència a les superfícies situades fora de la zona ZEPA al terme municipal de Balaguer, una zona regable que és la continuació de les xarxes de reg del municipi de Castelló de Farfanya. A través d’Infraestructures de la Generalitat, s’ha adjudicat l’obra a Acsa, Obras e Infraestructuras, SA & Sorigué, SAU (UTE), amb una execució prevista de 14 mesos. L’import total és de 4.699.487,26 euros que permetran incorporar al reg 792,09 hectàrees corresponents a 177 propietaris de la capital de la Noguera.
  Els treballs iniciats ara s’han començat marcant la ubicació dels hidrants que hi ha a les parcel·les de reg per a fer-ne coneixedors els titulars i posteriorment es començarà les obres d’excavació i muntatge de les canonades. Així, les obres són bàsicament d’instal·lació de canonades i d’hidrants de reg que donen i mesuren l’aigua servida a les parcel·les de manera que els agricultors poden fer una gestió eficient de l’aigua i aplicar les quantitats que necessiten les plantes en el moment en què els cal. Així mateix, el fet de ser un regadiu d’alta eficiència i automatitzat permet els regants gestionar-lo d’una forma molt eficient, millorant així la rendibilitat de les empreses agràries.

  El regadiu és un element essencial per al desenvolupament rural de les comarques de Lleida, i amb aquesta obra corresponent al darrer dels tres sectors en què està dividit el projecte global, i que completarà la zona regable de l’Algerri-Balaguer, es permetrà estendre els beneficis de la implantació del regadiu a Balaguer; beneficis que ja estan experimentant els municipis inclosos en els dos sectors ja transformats: Algerri i Albesa (sector A, amb un total de 3.452 hectàrees regables), i Castelló de Farfanya, Menàrguens i Torrelameu (sector B, amb 3.100 hectàrees regables), en els quals el regadiu s’ha implantat en els darrers anys.

  El Departament referma una de les seves apostes prioritàries com és el regadiu, que no és solament una eina per garantir la producció agrícola, sinó que permet els territoris de secà disposar de les eines necessaris per al desenvolupament econòmic i social, afavorint la implantació d’altres activitats productives i generant llocs de treball en àmbits que pateixen forts problemes de despoblament, contribuint així al reequilibri territorial.