2 gasolineres de Lleida van apujar preus abans del descompte del Govern

L’associació de consumidors FACUA ha denunciat 18 gasolineres a Catalunya per apujar preus al combustible just abans que entressin en vigor els descomptes de 20 cèntims per litre decretats pel govern espanyol. En concret, es tracta de nou estacions de servei de la demarcació de Barcelona, sis de la de Tarragona, dues de Lleida i una de Girona.

L’associació de consumidors ha portat el cas, juntament amb el de més de 200 estacions de servei d’arreu de l’Estat, a la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) i a Consum. Catalunya és la cinquena comunitat del rànquing de FACUA on s’han denunciat més gasolineres, per darrere d’Andalusia (65), Castella-la-Manxa (46), el País Valencià (32) i Extremadura (21).

FACUA ha posat en alerta a Consum i la CNMC sobre les pràctiques anticompetitives de gasolineres de 37 demarcacions, i té sospites que, en alguns casos, les estacions de serveis han tancat acords per pujar els preus simultàniament.

El Reial decret-llei aprovat per l’executiu de Pedro Sánchez ja preveu la possibilitat de sancionar les “pràctiques comercials deslleials” relacionades amb l’aplicació del descompte als combustibles.

Repsol, la marca més denunciada a tota Espanya

Segons les dades de FACUA, Repsol és la marca de gasolineres més denunciada arreu de l’Estat per apujar preus. La segueixen la cadena ES Carburantes, Farruco SA, Cepsa, Galp, MaxOil i BP. També entren a la llista marques com Agla, Avia, Petronor, Ballenoil, Campsa, Petrogas i Shell. A més, també s’han denunciat 142 gasolineres independents.

El portaveu de FACUA, Rubén Sánchez, ha instat l’Agència Catalana de Consum a investigar la denuncia i valorar l’obertura d’expedients sancionadors. Segons ell, les gasolineres denunciades haurien comès una “conducta deslleial cap als consumidors”, potencialment sancionable per Consum. “Esperem celeritat”, ha indicat. També ha apuntat que les autoritats de la competència han de mirar si s’han creat “càrtels” per pactar preus.