VNG programa un nou cicle d’activitats de primavera de Memòria Històrica

Avatar photo
La dona i la commemoració de la República prenen protagonisme en la programació

La Regidoria de Memòria Històrica ha programat un nou cicle d’activitats per a la primavera, fent especial reflexió al voltant de les dones i marcades per la celebració del Dia dels valors republicans el 14 d’abril.

El passat 23 de març es va presentar el cicle “Quotidianament valentes”, un projecte pensat per reescriure la història amb perspectiva de gènere i posar en valor les dones de la ciutat. El cicle es va iniciar parlant de la figura de Francesca Cabrisses.

Fins aquest dissabte 13 d’abril a la biblioteca Armand Cardona Torrandell es pot visitar l’exposició Roig i Violeta, un homenatge a totes a aquelles dones de classe treballadora que van lluitar contra el feixisme al nostre país, i que per això van ser perseguides, empresonades, torturades, i en molts casos assassinades.

Diumenge la temporada Escena porta al Teatre Principal “Instruccions per fer-se feixista”.

La regidora de Memòria Històrica, Teresa Llorens, explica que “la voluntat és promoure la difusió de la memòria històrica entre la ciutadania a través del diàleg i el debat, especialment entre les més joves, i sense descuidar la importància d’incorporar en aquest relat la perspectiva de gènere”.

Rutes de la Guerra Civil

Aquest dissabte s’enceta un nou cicle de les rutes de la Guerra Civil a Vilanova i la Geltrú: els dies 13 d’abril i 25 de maig es farà la ruta pels espais de la Guerra Civil. El 27 d’abril serà el torn de la ruta de les defenses de la costa, i l’11 de maig, la ruta dels bombardeigs.

Informació i inscripcions a [email protected]

Llibre sobre els camps de concentració

Divendres 19 es presenta a la Biblioteca Joan Oliva l’edició crítica del llibre “Yo he estado en Mauthausen” de Carlos Rodríguez del Risco. Una edició de Sara J. Brenneis d’aquest 2024, on es remarca el paper clau i polèmic d’España a la Segona Guerra Mundial i l’Holocaust a través de la captivadora història d’un supervivent.

En el seu moment, el llibre, que es va publicar al diari falangista Arriba, va ser un dels primeríssims textos sobre camps de concentració publicats a Europa. Explica la història d’un jove defensor de la República, natiu de Vilanova i la Geltrú, que va lluitar contra els nazis, va sobreviure cinc anys a un camp de concentració, i va tornar a España sota la protecció de Franco.

La present edició crítica està acompanyada d’una introducció, fotografies de la col·lecció personal de la filla de l’autor, i un seguit de notes explicatives aportades per l’editora Sara J. Brenneis, que oferirà una conferència emmarcada per la introducció de l’historiador Xavier López.

Sara J. Brenneis és professora honorària a l’Amherts College (EUA), i màster per la Universitat de Califòrnia en Llengües i Literatures Hispàniques, entre altres titulacions. En el camp de la recerca ha estudiat el paper poc conegut d’Espanya a la Segona Guerra Mundial i l’Holocaust, en particular els espanyols que van estar al camp de Mauthausen i altres camps.

Activitats de memòria de les associacions

L’Ajuntament també col·labora amb la resta d’activitats organitzades per entitats com Garraf per la República, l’Associació Buchenwald, l’Associació de Dones La Frontissa o l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran.

En el marc del Dia dels Valors Republicans, aquest dijous es fa la xerrada “És urgent la República?”, dissabte l’homenatge als valors republicans a la platja de la República, i diumenge una parada informativa.

Els actes continuen amb una exposició sobre les dones al camp de concentració de Ravensbrück, una xerrada sobre les dones als camps de concentració nazis centrada en Neus Català, i el mes de maig es podrà veure l’exposició “La desbandà”, i les xerrades sobre “Guerres, èxodes i refugiats actuals”, i “Memòria, deportació, cultura de la pau i drets humans”.

Encara en l’àmbit de Memòria Històrica, l’Ajuntament i l’Arxiu Comarcal estan organitzant una exposició sobre l’artista i caricaturista Lau.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Deltebre crea el Consell de la Gent Gran per millorar el benestar del col·lectiu

Notícia següent

Sabadell impulsa una campanya informativa sobre la formació

Notícies relacionades