Diumenge, 8 de desembre de 2024
És notícia

VNG treballa per recuperar pous d’aigua i incorporar-los a la xarxa

Avatar photo
La ciutat continua buscant recursos davant de la situació d’emergència per sequera

La Companyia d’Aigües de VNG treballa des de fa mesos per recuperar antics pous d’aigua i incorporar-los a la xarxa de subministrament. Davant de la situació persistent de sequera, l’Ajuntament de la ciutat està buscant nous recursos hídrics per complementar el cabal procedent de l’ATL (Aigües Ter –Llobregat).

En els darrers dies s’han començat a fer proves amb l’aigua del pou de Xamanets, que en un termini de deu dies podrà ja abastir el dipòsit número tres de la ciutat. En un període una mica més llarg, un mes aproximadament, també és previst integrar el cabal procedent de tres pous més petits al dipòsit de Mas Roquer.

Les proves que s’estan duent a terme són per barrejar els cabals que actualment provenen d’Aigües Ter-Llobregat amb una part del cabal procedent dels pous, cosa que pot suposar un petit augment de la salinitat, sempre dins dels paràmetres permesos per la normativa sanitària vigent d’aigua potable.

La recuperació de pous és una de les accions que s’estan duent a terme per tal de rebaixar el consum d’aigua en alta davant de la situació d’emergència per sequera. Avui, Dia Mundial de l’Aigua, el regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, creu que “la ciutat de ser capaç de trobar mesures alternatives que reforcin la resiliència del servei d’abastament en un context de sequera hídrica persistent i un molt probable escenari futur de tensions vers aquest recurs tan escàs i necessari”.

També recorda que “les infraestructures generals d’abastament han de ser capaces de conviure amb escenaris crítics, cadascun dels protagonistes del cicle integral de l’aigua ha d’estar preparat també a nivell local per establir mesures de contenció i d’alternatives a l’escassetat”. Per això, afegeix, “l’Ajuntament fa temps que treballa per destinar recursos en dotar-nos d’una xarxa eficient i òptima i a més, cercar altres recursos d’abastament d’aigua”.

Els pous d’aigua es van deixar d’utilitzar als anys 90, quan Vilanova i la Geltrú va passar a formar part dels municipis que reben aigua de la xarxa d’abastament de la conca Ter/Llobregat, a través de l’ens ATL. Aquests pous, a més, tenen un nivell de salinització moderadament alta, cosa que fa que no compleixin els paràmetres establerts per la normativa sanitària d’aigua potable en cas que treballin de manera independent.

Davant de la situació d’emergència per sequera l’Ajuntament recorda a la ciutadania que cal reduir el consum allà on sigui possible, ajustant-lo o millorant els 90 litres per persona i dia en l’àmbit domèstic. Des del consistori s’estan duent a terme accions de conscienciació i recomanacions, així com comunicacions amb col·lectius concrets, com ara les indústries, empreses turístiques o els habitatges amb piscina.

Vilanova i la Geltrú va constituir fa algunes setmanes una comissió per fer seguiment de la situació d’emergència per sequera a la ciutat, treballant de manera coordinada amb tots els agents afectats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Incendi al Port de Barcelona en cremar una substància inflamable

Notícia següent

Detenen quatre persones per robar en una masia de Lleida

Notícies relacionades