Vilanova prepara un Carnaval sense carrosses ni Merengada

L'Ajuntament justifica la suspensió de la rua per evitar una "discoteca mòbil" al centre de la ciutat en plena pandèmia

Vilanova i la Geltrú enllesteix el programa de Carnaval per preservar els actes tradicionals i fer-los compatibles amb la pandèmia. L’Ajuntament i la Federació d’Associacions pel Carnaval han garantit la celebració de les Comparses –l’acte més emblemàtic-, de manera que les entitats es tornaran a enfrontar pels carrers amb llançaments de caramels. Les aglomeracions a les batalles finals, però, s’intentaran evitar descentralitzant part d’aquestes guerres i esponjant el nombre de participants. Mentre les Comparses tiren endavant, cauen de la programació altres actes tradicionals com la Merengada i la rua de les carrosses. Aquesta última s’ha suspès per evitar una “discoteca mòbil” al centre de la ciutat tenint en compte la situació sanitària.

Després de comunicar recentment a les entitats la suspensió de la rua de l’Arrivo el divendres de Carnaval, una de les principals incògnites era la celebració de les Comparses el diumenge 27 de febrer. Aquest dijous en roda de premsa, l’Ajuntament i la FAC han assegurat que l’acte tira endavant amb “molts ajustos per garantir-ne l’essencialitat”.

El canvi principal recau en les batalles finals de la plaça de la Vila, que tradicionalment són el moment més àlgid i mediàtic de la festa, amb milers de participants saltant amuntegats al ritme de la marxa militar ‘El Turuta’. En comptes de celebrar-se les guerres per franges d’edat al llarg de tot el matí i migdia, l’organització ha traslladat les batalles dels menors d’edat a la plaça del Port per guanyar franges de temps que permetin esponjar els enfrontaments entre les banderes de les colles adultes.

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha admès que és un “sacrifici” fer aquesta descentralització. Mateo ha demanat a les entitats un “esforç de comprensió”, ja que els adults hauran d’assumir nous horaris que previsiblement modificaran el costum de celebrar la guerra al migdia com a final de festa.

Per reduir el volum de gent a la plaça de la Vila, no es permetrà la presència de públic, de manera que els espectadors hauran de veure les batalles a través de la televisió. També s’ha modificat el moment d’entregar a les entitats les llaçades des de l’Ajuntament, que aquest cop es col·locaran des d’un escenari a peu de plaça.

Mateo ha defensat la celebració de les Comparses per la seva tradició històrica –es remunten al segle XIX- i ha fet una crida als participants a evitar moments d’aglomeració i situacions de risc. Per exemple, l’organització ha demanat als bars i restaurants que evitin oferir punts de refrigeri on habitualment es comparteixen begudes i menjar. També han recordat que històricament s’ha demanat als participants que no consumeixin alcohol mentre les colles salten pels carrers, si bé han reconegut que hi ha comparsers que en fan cas omís.

Ni carrosses ni merengada

Respecte l’Arrivo del divendres de Carnaval, la regidora ha justificat la suspensió de la rua amb carrosses pel tarannà que ha adquirit la festa els darrers anys. “L’Arrivo passa de nit i és una discoteca mòbil en què molta estona hi ha gent que gairebé no es mou, i on el consum d’alcohol no s’ha pogut eliminar”, ha apuntat Mateo, que ha recalcat que l’ambient a les Comparses “és molt diferent i engloba gent de totes les edats”.

Tot i la suspensió de la rua, l’organització ha recalcat que se celebrarà la tradicional arribada del Carnestoltes, amb el sermó a la plaça de la Vila. Com a novetat, Sa Majestat farà un recorregut amb el Ball de Diables des de l’estació de tren fins el centre de la ciutat, recuperant el format d’Arrivo de l’any 1800. Tant l’Ajuntament com la FAC han encoratjat els vilanovins a seguir aquesta arribada i a acudir al sermó disfressats malgrat no hi hagi carrosses.

D’altra banda, els organitzadors han donat per suspesa la festa de la Merengada, que cada Dijous Gras dona el tret de sortida a tots els actes forts del Carnaval. La batalla de merenga al centre de la ciutat reuneix cada any centenars d’infants i s’ha considerat “inviable”, per tal d’evitar una situació de risc de propagació de la covid. També en l’àmbit infantil, s’ha suspès el Ball del Paperet del dilluns del Carnaval, mentre sí que es garanteix la celebració del Caramel el dissabte. Aquest, però, canviarà d’ubicació i es farà a la plaça del Port en comptes del centre de Vilanova.

Expectants a l’evolució de la pandèmia

Tant l’Ajuntament com la FAC han recalcat reiteradament aquest dijous que la programació i les condicions de la festa poden variar els propers dies en funció de com avanci la situació sanitària i les restriccions marcades des de la Generalitat. En aquest sentit, es mostren expectants a la reobertura de l’oci nocturn, ja que això permetria organitzare balls de fi de festa durant les diferents nits de la setmana de Carnaval.

L’alcaldessa, Olga Arnau, ha subratllat que la programació d’enguany es basa en fer un Carnaval “segur” en què “es pugui celebrar la festa però també preservar la salut”. “No volem cap contagi per una falta de mesures”, ha asseverat, tot fent una crida a la “responsabilitat personal i col·lectiva”. Arnau ha lamentat que sigui inviable celebrar un Carnaval de “plena normalitat” i ha animat a la ciutadania a aprofitar la programació d’enguany. “L’opció C seria tornar al format virtual de l’any passat, i en això no hi volem ni pensar”, ha afegit.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

S’inicien els tràmits per a la construcció del nou institut de Cappont

Notícia següent

L’Ajuntament de Gavà promou una campanya per facilitar l’accés a pisos de protecció oficial

Notícies relacionades