Els regidors de Vilanova i la Geltrú Marta Jofra i Jaume Aliaga anuncien la seva renúncia

Consideren que l'alcaldessa hauria actuat en un cas "d'abús de poder"

Els regidors no adscrits i exmembres de Capgirem Vilanova – CUP Marta Jofra i Jaume Aliaga han traslladat aquest dimarts a l’alcaldessa, Olga Arnau, la seva renúncia a seguir formant part de l’executiu local i a la seva acta de regidors. En un comunicat justifiquen la decisió per dues presumptes irregularitats de l’executiu, una d’elles, la contractació irregular de serveis extraordinaris de recollida de residus de l’empresa concessionària per part de Grau, tot i que Jofra era la responsable d’Espai Públic i era contrària a la contractació, que es va produir quan era de vacances. Grau, per la seva banda, assegura que l’estabilitat del govern local està garantida, i ha anunciat una imminent reconfiguració del cartipàs municipal.

Jofra i Aliaga han traslladat la decisió a Grau aquest dimarts al matí, i posteriorment han fet públic un comunicat en què donen detalls del seu posicionament. En el cas de la contractació de serveis extraordinaris de recollida de residus a l’empresa concessionària actual, consideren que l’alcaldessa hauria actuat en un cas “d’abús de poder”, donat que s’haurien fet servir competències que Jofra tenia delegades.

El segon cas assenyalat es remunta a 2009, quan una empresa de caves va fer una ampliació de les instal·lacions de processament de vi i cava a la ciutat en 15.000 metres quadrats de sòl no urbanitzable d’especial protecció i sense llicència municipal. Tot i que la CUP va denunciar al 2017 el cas i que Fiscalia obrís diligències, el presumpte delicte ja havia preescrit.

El consistori, a més, havia incoat un expedient sancionador, que es va aturar un cop conegut el posicionament de Fiscalia, assenyalen els dos regidors en el text. Un cop al govern municipal, però, la formació va instar el secretari municipal a fer un informe per tornar a incoar l’expedient sancionador, però això no va passar justificant la caducitat prèviament manifetsada.

És per aquest motiu que Marta Jofra i Jaume Aliaga han denunciat aquests presumptes delictes de prevaricació, malversació del patrimoni públic i frau a l’Oficina Antifrau i a la Sindicatura de Comptes.

Discrepàncies internes

Jofra i Aliaga van desmarcar-se de Capgirem Vilanova – CUP a principis d’any, juntament amb el tercer regidor de la formació, Enric Garriga. Diverses discrepàncies internes van dur els tres edils a abandonar la formació, i van decidir continuar com a no adscrits.

Això va provocar la dissolució del grup municipal anticapitalista. Des de llavors, tots tres han mantingut la seva presència al ple i a l’executiu local, excepte Garriga, que va renunciar a l’acta de regidor a mitjans de juny, deixant pas a un nou regidor, Arnau Garcia.

Fins ara, Marta Jofra assumia la segona tinència d’Alcaldia, amb les funcions de presidenta de l’Àrea de Territori i Espai Urbà. Regidora d’Espai Públic i Medi Ambient. Jaume Aliaga, mentrestant, assumia l’acta de regidor de Transparència, Govern Obert i RSC, Convivència i Equitat i Acció Social.

Grau garanteix estabilitat

També en un comunicat, l’alcaldessa ha lamentat l’anunci dels dos regidors. De la mateixa manera, ha garantit l’estabilitat de l’executiu municipal.

“La voluntat del govern és reconfigurar el cartipàs en les pròximes hores garantint així l’activitat municipal amb total normalitat, som al tram final del mandat i la nostra prioritat és centrar tot l’esforç en el compliment dels objectius i els projectes que tenim en marxa per millorar la ciutat”, ha assenyalat en el text, on no es fa referència als arguments exposats pels regidors sortints.

Abans de finals d’aquesta mateixa setmana es preveu una comapreixença de l’executiu local per donar detalls dels canvis al govern local. La previsió és que la renúncia dels dos regidors es faci efectiva en el ple del proper dilluns, 12 de setembre.