Vilanova i la Geltrú municipalitzarà el servei de neteja viària

Els 57 treballadors s'integraran a la Companyia d'Aigües a partir de l'any que ve

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha anunciat que assumirà la gestió directa del servei de neteja viària, fins ara subcontractat a Valoriza amb una pròrroga forçosa des del 2018. Segons l’alcaldessa Olga Arnau, la mesura “no busca el benefici econòmic, sinó el de la ciutat”.

Municipalitzar el servei comporta que el consistori subrogarà els 57 treballadors que ara s’ocupen de la neteja viària, els quals passaran a formar part tècnicament de l’empresa pública local Companyia d’Aigües. “És l’opció més avantatjosa pels treballadors”, ha assegurat la regidora d’Espai Públic, Marta Jofra. La plantilla mantindrà les actuals condicions de treball i els representants sindicals, i el canvi d’empresa serà efectiu el 2022.

Des del febrer del 2020, una comissió d’estudi ha analitzat les diferents opcions de gestió del servei de neteja viària i de recollida d’escombraries, tots dos adjudicats a Valoriza. Segons ha detallat el govern municipal aquest dijous, s’ha conclòs l’opció més favorable pel consistori és municipalitzar la neteja però no la recollida de la brossa. En aquest segon cas, cal invertir més de 7 milions d’euros en equipaments, uns diners que l’Ajuntament veu inassumibles.

Pel que fa a la subrogació dels treballadors de la neteja a través de la Companyia d’Aigües, el consistori ha puntualitzat que l’empresa pública diferenciarà el personal de les dues activitats –subministrament d’aigua i neteja-, fet que considera “un repte”. Aquesta és la segona municipalització que fa l’Ajuntament de Vilanova, després del servei de consergeria dels centres cívics de la ciutat.