Vilanova i la Geltrú demana canviar les pantalles acústiques per actuacions a vies i trens

El consistori presenta al·legacions a la proposta de l'ens ferroviari advertint que els plafons degradarien la ciutat

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha instat ADIF a aturar el projecte per instal·lar grans pantalles acústiques per minimitzar el soroll que fan els trens quan passen per la ciutat. En canvi dels plafons –que en alguns punts superarien els 5 metres d’alçada-, el consistori proposa a ADIF que revisi els carrils per reduir la vibracions i que insti Renfe a revisar els combois per minimitzar el soroll i introduir l’ús d’amortidors.

L’Ajuntament recull aquestes propostes a les al·legacions presentades al projecte, en què també demana que es modernitzi el sistema de frenada dels trens. Segons el consistori, l’aixecament de pantalles acústiques que vol fer ADIF acabaria degradant el paisatge urbà i seria un perjudici per a nombrosos veïns.

L’ens ferroviari planteja la instal·lació de pantalles per adequar el pas dels trens en tram urbà a les normatives europees que regulen la contaminació acústica. “ADIF hauria d’actuar directament en l’emissor acústic, és a dir, sobre les vies i els trens, i limitar al màxim la instal·lació de pantalles”, ha rebatut aquest dimecres l’alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau, en roda de premsa per exposar les al·legacions de la ciutat.

Segons l’Ajuntament, els estudis de referència analitzats conclouen que el més efectiu per reduir els sorolls és actuar de forma preventiva sobre la fons emissora. A nivell local, els informes elaborats per tècnics municipals assenyalen que ADIF està actuant amb “manca de sensibilitat” en fer prevaldre la reducció de sorolls per davant d’altres qüestions com l’accessibilitat, l’assolellament i el gaudi d’un paisatge urbà digne.

Oposició estesa a tot el litoral

Vilanova preveu compartir ara les seves al·legacions amb els més de 20 municipis de Barcelona i Tarragona afectats per la instal·lació de pantalles acústiques. Ara fa tres mesos, els ajuntaments ja van acordar crear un front comú contra el projecte d’ADIF. Durant els darrers dies, els diferents consistoris estan perfilant les seves al·legacions. És el cas, per exemple, de Badalona, que aquest dimecres celebrarà un ple extraordinari per aprovar una moció de suport a les al·legacions contràries a les pantalles de la rambla Santa Madrona.