Prop d’un centenar de veïns es manifesten per exigir el tancament de Componentes Vilanova

La protesta reclama aturar l'activitat fins que es constati que la fàbrica no emet partícules contaminants

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Pancarta situada davant de Componentes Vilanova contra les emissions de la fàbrica. ACN

Gairebé un centenar de veïns de Vilanova i la Geltrú han tallat aquest dissabte la Ronda Europa de la ciutat per exigir el tancament cautelar de Componentes Vilanova. Encapçalats per Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA) i amb el suport de nombroses entitats ecologistes i veïnals, els manifestants han cridat contra l’activitat d’aquesta fàbrica dedicada a la foneria d’alumini, la qual el setembre passat va superar en 39 vegades el límit de dioxines permeses. Tot i que la Generalitat ja va multar l’empresa amb 24.000 euros i va tancar la xemeneia contaminant, entitats i veïns demanen tancar tota la fàbrica fins tenir estudis ferms que certifiquin que no hi ha més emissions nocives.

Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, la xemeneia des d’on es van superar els límits està tancada des de finals de setembre i assegura que l’altre focus d’emissions està dins els paràmetres acceptats, amb 0,1 ng/mg, que és el topall màxim permès.

El col·lectiu ecologista, però, recela d’aquestes informacions i exigeix a la Generalitat tenir accés a tots els informes per poder tenir la certesa que no està havent nous episodis contaminants. Els manifestants han redactat una moció precisament en aquest sentit, per demanar que l’Ajuntament col·labori en la petició de tota la documentació complerta.

Ara són a l’espera que els grups municipals s’avinguin a debatre-la al ple del proper 14 de desembre. Al mateix text, les entitats demanen que el consistori es comprometi a fer dos estudis sobre l’impacte de l’activitat de Componentes Vilanova.

Per un cantó, volen un anàlisi epidemiològic que valori quin risc té la població de desenvolupar un càncer de bufeta per culpa de l’exposició a les dioxines d’aquesta planta. I és que asseguren que l’atles de la mortalitat a l’estat espanyol situa aquesta malaltia com un dels riscos més estesos a Vilanova. En paral·lel, també volen que s’estudiï la contaminació del sòl i dels aliments per avaluar l’efecte a les vinyes i hortes, a la ramaderia i també a la pesca de la ciutat.