L’exposició del museu del Prado al Balaguer ja porta més de 10 mil visitants

La mostra serà fins al 13 d'octubre al museu vilanoví

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge de l'exposició. Cedida

Més de 10.000 persones ja han passat per l’exposició “La presència del Prado. Episodis d’una història”, una mostra temporal a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer que mostra el dipòsit de pintures del Museo del Prado, amb obra d’autors universals com El Greco, Murillo, Ribera, Rubens o Goya.

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer custodia un dels dipòsits del Museo Nacional del Prado més antics. Mig centenar d’obres van arribar de Madrid a finals del segle XIX i es van instal·lar al gran saló, anomenat Pinacoteca. L’octubre de 1884 es va obrir al públic. Faltaven anys perquè Barcelona celebrés l’Exposició Universal (1888) i tingués el primer museu de Belles Arts (1891). En aquest context es comprèn l’antiguitat, el valor i la innovació que suposava tenir aquest dipòsit amb pintura del Segle d’Or. L’obra més coneguda i recordada era L’Anunciació d’El Greco.

Es van poder admirar les teles del Prado en diferents sales durant gairebé cent anys, fins que el robatori perpetrat per la banda d’Erik el Belga l’any 1981 va provocar un aixecament del dipòsit de Vilanova. Les peces sostretes aviat es van recuperar, però fins al 1986 no es va rebre de nou una selecció de quadres del Prado que ha romàs aquí fins a dia d’avui.

Amb motiu de la celebració del Bicentenari del Museo del Prado, aquesta exposició temporal vol mostrar la totalitat del dipòsit actual que mai pot veure’s complet, i sumar-se a la commemoració recordant aquesta presència centenària del Prado a Vilanova.

El regidor Jordi Medina recorda que “l’exposició del Prado continua sent una oportunitat per donar a conèixer la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i posar la institució a nivell nacional. La gent que ha visitat l’exposició en surt satisfeta, i per tant, exposicions artístiques com aquestes són les que marcaran la tendència de les futures exposicions temporals que es duran a terme al museu vilanoví”.

La temporada d’estiu és també una oportunitat per donar a conèixer la institució i les col·leccions. És per això que s’ha editat un fulletó que explica els museus de la ciutat en quatre idiomes, que ja es pot trobar a les oficines de turisme de la ciutat. L’exposició del Prado, a més, és una de les activitats destacades dels tríptics informatius turístics que ha editat durant la campanya d’estiu la Regidoria de Promoció de la Ciutat, i que s’ han repartit per tots els establiments i allotjaments turístics de Vilanova i la Geltrú.

L’exposició “La presència del Prado. Episodis d’una història” ha fet créixer el nombre de visites al museu vilanoví, amb dades destacades. Des del 13 de desembre de 2018 fins al 13 de juliol de 2019 han visitat el Museu i les seves exposicions un total de 10.562 persones, quan durant el mateix període de l’any passat ho van fer 9.101. El nombre de visitants que han accedit al Museu sense cita prèvia són 3.257 en aquest període de l’any 2019, mentre que el 2018 en van ser 2.263.

L’exposició temporal va acompanyada de diverses activitats complementàries que han tingut molt bona acollida, moltes han exhaurit les places.

Així, dijous 15 d’agost es farà una visita comentada gratuïta a l’exposició, dijous 22 d’agost es farà una visita comentada nocturna a l’exposició, que finalitzarà amb copa de cava al jardí del Museu.

Finalment, al setembre, dissabte 7 de setembre es farà un joc de pistes familiar, dijous 12 la visita comentada gratuïta, i dimecres 25 l’activitat “El Barroc en el cinema: un viatge de llums i ombres”.

Totes les activitats són amb reserva prèvia, i requereixen inscripció al telèfon 93 815 42 02, al correu informacio@victorbalaguer.cat o a través de l’agenda web.

La mostra ocupa diferents sales de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, i es pot visitar fins al 13 d’octubre els matins de dimarts a divendres de 10 a 14 h, els dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 h, i les tardes de dimarts a dissabte de 17 a 19 h, i dijous de 19 a 21 h.