Les emissions de Componentes Vilanova estan dins els límits legals

El nivell de dioxines i furans és de 0,1 ng/m3, just el topall permès

Imatge d’una de les naus de la fàbrica del grup Componentes Vilanova, a Vilanova i la Geltrú. ACN

El darrer informe de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat (DGQA) sobre les emissions de Componentes Vilanova conclou que l’activitat de la planta se situa dins els límits legals. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha anunciat que acaba de rebre els últims resultats, en els quals es recull que el nivell de dioxines i furans de l’única xemeneia activa és de 0,1 ng/m3, just el topall màxim permès. La segona xemeneia de la planta de foneria d’alumini va quedar tancada a l’octubre per ordre de la Generalitat, després de detectar que s’havien multiplicat per 39 les emissions legals. Les dades obtingudes ara per l’Ajuntament són les que el consistori havia reclamat a la DGQA a través d’una moció aprovada dilluns al ple.

Mentrestant, el govern local negocia amb l’empresa el desplegament d’una anàlisi per determinar l’origen de les olors denunciades pels veïns de la fàbrica i mitigar-ne els efectes. Els mateixos veïns també protesten pel soroll de Componentes Vilanova, i l’Ajuntament ha encarregat un altra anàlisi per determinar quines mesures es podrien adoptar. Tot plegat, en paral·lel a les negociacions amb la direcció de l’empresa per traslladar la fàbrica dins la ciutat.

Simultàniament a aquests tractes amb Componentes Vilanova, dilluns l’Ajuntament es va comprometre a fer dos estudis per avaluar quin és l’impacte de l’activitat de la planta en la salut dels veïns i en l’agricultura i pesca de la ciutat.