La jutge prorroga la presó preventiva dels dos acusats del crim de la Guàrdia Urbana

Tanca definitivament la investigació i insta les acusacions a presentar els escrits de petició de condemna

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

El jutjat d’instrucció número 8 de Vilanova i la Geltrú ha prorrogat l’ingrés preventiu a presó dels dos principals sospitosos del conegut com a crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Rosa Peral i Albert López. A tots dos, agents del cos, se’ls considera presumptes autors de la mort del també agent Pedro Rodríguez, que el maig del 2017 va aparèixer calcinat dins un cotxe prop del pantà de Foix. El proper 16 de maig farà dos anys que Peral i López estan empresonats de forma cautelar, i aquest dimarts la jutge ha decidit allargar l’ingrés fins que se celebri el judici. D’altra banda, la magistrada ha tancat definitivament la investigació i ha instat la Fiscalia i l’acusació particular –exercida per la família de la víctima- a presentar els seus escrits incriminatoris.
Tant Peral com López han fet ús aquest dimarts del dret a paraula per intervenir davant la jutge, que ha celebrat les compareixences amb dues vistes separades. Segons han relatat l’advocat de López i el de l’acusació particular –el lletrat de Peral no ha atès la premsa-, els dos investigats han mantingut el relat dels últims dos anys, amb què s’acusen mútuament de l’autoria del crim. Al mateix temps, Peral ha aprofitat el seu torn per demanar la llibertat per poder veure les seves dues filles.

Al seu torn, l’advocat d’Albert López ha demanat la llibertat del seu client i ha remarcat que ell
mai va tenir una implicació directe amb la mort de Pedro Rodríguez, sinó que va actuar com a còmplice perquè l’home ja era mort quan ell va arribar al domicili de Peral. El lletrat, Óscar Bravo, també s’ha mostrat especialment crític amb el criteri de la magistrada, a qui li ha retret que “utilitzi les declaracions de Peral per incriminar López, quan s’ha demostrat de forma fefaent que les seves manifestacions són del tot inconsistents”.

Per la seva part, l’acusació particular ha qüestionat la versió d’Albert López. “El que no explica aquest senyor és per què ha donat tantes versions diferents al llarg de tota la causa sense donar cap explicació clara i coherent del que va veure”, ha apuntat Juan Carlos Zayas, advocat representant de la família de la víctima.

Zayas s’ha sumat a la petició de la Fiscalia per demanar la prorroga de la presó preventiva dels dos investigats. El lletrat ha assegurat que hi ha “prou indicis per entendre que tots dos van participar al mateix nivell en la mort de Pedro Rodríguez”. Al mateix temps, ha remarcat especialment la necessitat de prorrogar l’ingrés de Peral: “Ja va fer mentir el seu pare, i no es pot descartar que pugui intentar incidir en altres testimonis per fer-los canviar la seva versió”.

La prorroga de la presó preventiva que finalment ha acordat la jutge és per un període màxim de dos anys, però la previsió és que el judici se celebri abans que s’esgoti aquest termini. Fonts judicials preveuen que el cas arribarà als tribunals la propera tardor. En tot cas, està previst que se celebrarà davant un jurat popular a l’Audiència de Barcelona.

Judici per assassinat

Les vistes celebrades aquest dimarts per l’esgotament dels dos anys legals de presó preventiva han coincidit amb la fi de la instrucció del cas. Ahir dilluns, la jutge donava la investigació definitivament per tancada i obria un període de cinc dies hàbils per a què la Fiscalia i l’acusació particular puguin presentar els seus escrits d’acusació.

A l’espera de la petició que faci la Fiscalia, l’advocat de l’acusació particular ja ha avançat que demanarà que Peral i López siguin jutjats per un delicte d’assassinat, penat amb un màxim de 25 anys de presó. El lletrat ha descartat que es tracti d’un cas d’homicidi, i ha defensat l’acusació per assassinat perquè, en el moment del crim, “hi va haver traïdoria, sense que Pedro Rodríguez es pogués defensar”.

Dos anys del crim

Els Mossos d’Esquadra van descobrir el cos calcinat de l’agent Pedro Rodríguez dins un cotxe prop del pantà del Foix el 4 de maig del 2017. Nou dies més tard, la investigació senyalava la seva parella, Rosa Peral, i un company del cos i exparella d’ella, Albert López, com a principals sospitosos de la mort. Els dos van quedar detinguts i la jutge en va decretar l’ingrés preventiu a presó. Mentrestant, l’avenç de la recerca va concloure que el crim s’hauria comès la nit de l’1 de maig, i l’autòpsia apuntava a una possible mort per estrangulació, si bé l’estat calcinat del cadàver no permetia determinar les causes exactes de la defunció.

Des de la seva detenció, els dos investigats han mantingut versions contradictòries sobre els fets, amb acusacions creuades. Segons Peral, va ser López qui va accedir al seu habitatge i va matar Rodríguez, mentre ella era tancada en una habitació protegint les seves dues filles. Peral ha assegurat sempre que no sabia que López l’havia matat, fins que va aparèixer el cadàver al parc del Foix. En canvi, López sosté que va ser ella qui el va matar i que ell només la va ajudar a desfer-se del cos.

Durant els dos anys que ha durat la investigació, alguns testimonis de l’entorn dels acusats han relatat que Rodríguez hauria estat drogat abans del crim. L’autòpsia, però, no va poder trobar cap resta química que permetés certificar aquesta possibilitat. També s’ha investigat si Peral i López van intentar esquarterar el cadàver, ja que el cos tenia diverses extremitats amputades i a la planta baixa de l’habitatge de Peral van aparèixer restes de sang de Rodríguez, compatibles amb esquitxades.