Els bombers homenatgen el company mort al juny en un incendi a Vilanova

El pare de la víctima assegura que la mort del seu fill era evitable i demana conèixer l'informe de l'actuació

La protesta amb Juanjo Liébana, bomber jubilat, i pare del bomber mort Joan Liébana, de fons llegint un manifest. ACN

Els bombers han homenatjat aquest dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona el company de professió Joan Liébana, el jove bomber de 30 anys mort al juny després de resultar ferit greu en l’incendi d’un taller de cotxes a Vilanova i la Geltrú on hi havia anat de servei. “Joan, germà, nosaltres no oblidem”, ha estat un dels clams que s’han sentit a la plaça, plena de Bombers de la Generalitat i d’altres cossos, com el de Barcelona. Segons la Guàrdia Urbana, eren uns 500. Els concentrats ho han fet vestits amb jaqueta d’uniforme i crespó negre i s’han fet sonar les sirenes dels parcs. El pare del Joan, Juanjo Liébana, ha assegurat que la mort del seu fill va ser “inútil i evitable” i ho ha vinculat a un context de “precarietat” al cos.

De fet, a la concentració els diferents sindicats han exigit també mesures contra la precarietat dels bombers i han assegurat que “sense recursos no hi ha seguretat”. Segons els sindicats la mort del Joan no va ser un fet aïllat. “És una víctima més de la falta de recursos humans i materials, de mancances organitzatives”, han indicat.

El pare de la víctima exigeix saber la veritat

El Juanjo Liébana, que és bomber jubilat, ha recordat que el Joan tenia “un cor enorme” i ha culpat la Generalitat d’oblidar-se d’ell i de la família. A més, ha reclamat conèixer l’informe oficial de l’actuació que es va fer al taller incendiat per saber la veritat del que va passar. “El van deixar sol dins la nau i ningú se’n va preocupar”, ha lamentat.

Segons ha dit, el Joan va entrar a la nau “amb tota la il·lusió” estant de servei i no en va sortir fins que van trobar-lo al cap de gairebé una hora d’haver-hi entrat. “Aquests errors per mi com a bomber són inadmissibles”, ha assegurat.

De fet, després del minut de silenci, el pare del bomber mort ha enviat un missatge a tots els companys del cos: “Us demanaria que reflexioneu durant una hora en silenci, perquè aquest és el temps que en Joan va passar sol allà dins”.

A més del manifest llegit pel pare, també hi ha hagut una lectura per part dels companys de promoció del Joan. Els darrers dies s’havien estès diverses convocatòries per a l’acte d’aquest dijous amb lemes com “la solidaritat i el companyerisme salven vides, la precarietat mata” o “en memòria de Joan Liébana, per la seguretat de tots”.