Els actes de la Festa Major de La Geltrú comencen amb el Convit a la Festa i el Pregò Medieval, a càrrec de Ramon Soler

La Geltrú es prepara per viure la seva festa grossa del 8 al 16 d'agost

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge de l'acte del convit a la festa amb la lectura del pregó. Foto: Aj. VNG

El Convit a la Festa i el Pregó Medieval ha donat el tret de sortida als actes de celebració de la Festa Major de la Geltrú 2019.

L’entorn del Castell va tornar a ser l’escenari, ahir al vespre, del primer dels actes de la festa major geltrunenca, que s’allargarà fins al 16 d’agost. La lectura del pregó, enguany a càrrec de Ramon Soler, va anar precedida per una escenificació medieval en la qual els senyors feudals, Ulderich i Guisla, van rebre al senyor de Margalló per tal d’encarregar-li pregonar l’inici de les festes.

Acompanyat del regidor de Promoció Econòmica, Projecció de Ciutat i Patrimoni Cultural, Jordi Medina, i del president de l’Associació de Veïns de la Geltrú, Jaume Guxens, Ramon Soler va pronunciar un pregó farcit d’anècdotes i situacions viscudes durant la seva infància i joventut pels carrers de La Geltrú, amb records especials per persones i llocs que amb el pas dels anys han anat desapareixent, i que durant uns instants van tornar a la memòria col·lectiva de moltes de les persones que omplien el pati del Castell.

En la seva intervenció, Jordi Medina, va reivindicar La Geltrú com l’origen d’una gran ciutat, ja que sense La Geltrú, la vila nova no existiria. El regidor va parlar de l’existència de les festes majors i les invocacions a les seves santes i sants, com a punts vertebradors de la societat. En aquest sentit va dir que les festes majors ens identifiquen com a part de la comunitat i ens fan partícips, ja que hi ha una projecció com a poble, esdevenen punt de trobada i encontre, entre gent de diversa procedència, llengua i religió, i promouen un espai de cohesió social per compartir i conviure.

Els actes de la Festa Major de la Geltrú tenen com a punts més àlgids, la Tronada Infernal d’aquest divendres al vespre, la Plantada del bestiari del Tomb de Foc i el Tomb de Foc de demà dissabte al vespre. La vigília de la Festa Major es llençaran els 12 morterets al punt del migdia i al vespre hi haurà el tradicional Sopar a la Fresca. El dia 15 els geltrunencs i geltrunenques es despertaran amb les matinades a les 8 del matí i podran gaudir de la Cercavila de l’Espígol que començarà un cop acabi l’Ofici en honor a la Mare de Déu, a la parròquia de Santa Maria de la Geltrú.