El treball dels voluntaris de Garraf Coopera fan visible la Torre del Vallès i el seu perímetre fortificat

L'Ajuntament estudiarà com senyalitzar i protegir amb tanques l'espai un cop s'han netejat i desbrossat els murs

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge de les excavacions que s'estan realitzant a la Torre del Vallès. Foto: Aj. VNG

Els voluntaris de Garraf Coopera han acabat avui les feines de neteja i desbrossament a la Torre del Vallès. Durant el darrer dia de treball han consolidat els arbres i les fites topogràfiques adjacents al mur perimetral defensiu. Durant tota la setmana havien estat actuant en el cercle interior que hi ha entre aquest mur que envolta la torre i la planta de la mateixa que ara és pot rodejar a peu sense entrebancs.

L’excavació de les rases en el solar on s’aixeca la torre també han ajudat a fer més visibles les restes d’aquesta torre construïda el 1836 durant la primera guerra Carlina. Les rases no han permès confirmar la presència de traces de l’antic castell d’Ungria, una estructura fortificada del segle XIV, però han ajudat a donar visibilitat a la mateixa torre que està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

El regidor de cooperació i participació, Enric Garriga ha estat avui acompanyat els voluntaris de l’associació Garraf Coopera. Aquests li han traslladat la proposta per preservar l’entorn immediat de la torre. Una proposta que Garriga s’ha compromès a traslladar al govern per trobar la millor solució tècnica amb alguna forma de protecció o tancament. D’una banda es tracta de senyalitzar la torre realçant la construcció i el valor patrimonial. D’una altra banda, es vol preservar que s’hi accedeixi fàcilment a un entorn fràgil i sobre el qual caldrà fer algun tipus d’intervenció arqueològica a mig o llarg termini.

Garraf Coopera ha estat la impulsora i coordinadora d’aquesta setmana de treball amb voluntaris. Una intervenció que ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Vilanova que ha cedit la maquinària pesada per als moviments de terres i també gràcies a les aportacions econòmiques de patrocinadors i empreses locals com el Xalet del Nin, Construcciones Tomàs Gràcia i Alquileres Alejandre.