El Mercat Noucentista torna renovat el diumenge 19 de maig des de la plaça de les Cols fins al Museu Can Papiol

La nova proposta es vol sumar a un cap de setmana intens amb el Vilanova Shopping Day i La Nit dels Museus dissabte 18

Imatge de la roda de premsa del Mercat Noucentista. Cedida

El ja veterà Mercat Noucentista de Vilanova i la Geltrú, que tradicionalment venia productes de l’horta local a preus del segle XIX per celebrar la festivitat de Sant Isidre, torna enguany però amb una nova embranzida. El pròxim diumenge 19 de maig la plaça de les Cols acollirà una nova edició del Mercat, però la proposta s’ampliarà al carrer del Comerç, a la plaça de Pau Casals, i a la plaça de la Diputació, davant mateix del Museu Can Papiol. El mateix museu participarà al Mercat oferint visites guiades totalment gratuïtes, hores després que dissabte 18 de maig s’hagi celebrat la Nit dels Museus des de les 19 h fins més enllà de la mitjanit; i que l’Associació de Comerciants Viu Comerç obri també al llarg de tot dissabte els seus establiments amb la Vilanova Shopping Day.

Jordi Medina, regidor de Promoció de la Ciutat, ha volgut presentar aquesta proposta conjunta, acompanyat de Cristina Puigpinós, gerent de Viu Comerç; i de Maria Alias, gerent de Patrimoni. Medina ha assegurat que aquest cap de setmana, encara fora de temporada alta, pot servir per ajudar a millorar la projecció de la ciutat oferint un seguit d’accions que, sumades, poden acabar esdevenint una data atractiva pels visitants i també per als vilatans. El regidor de Promoció de la Ciutat creu que era necessari rescatar de la fase de decadència en que havia caigut el Mercat Noucentista i que per aquest motiu s’ha volgut crear un eix vertebrador entre la plaça de les Cols i el Museu Papiol amb diferents accions.

La plaça de les Cols acollirà el mercat de venda de verdures i hortalisses que organitza l’Associació de Festes de Sant Isidre, amb la participació de més de 20 parades. Els i les paradistes es vestiran a l’estil de principis de segle XX, i usaran balances antigues i els productes es disposaran en cabassos de vímet. Per poder adquirir les verdures i hortalisses caldrà bescanviar en el mateix mercat, euros per bitllets antics de pesseta de la República. Al carrer del Comerç, i de camí a la plaça de Pau Casals, es podran trobar diferents parades de productes artesans com mels, formatges, sabons, pa, embotits, cervesa artesana, ous, menjars ecològics i objectes amb roba de farcell.

La petita plaça de Pau Casals acollirà per una banda, la degustació de vins locals amb porró, gràcies a la col·laboració de la fira Temps de Vi, a més d’una exposició de carros i carruatges, i alguns elements decoratius del camp, a càrrec de l’Associació Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú. A la plaça es podrà veure un carro tartrana com el que el feien servir els amos de les masies per anar al mercat, i un carro de lleteres usat per transportar la llet de les vaqueries.

La plaça de la Diputació es destina a fer una mostra de de diferents oficis antics, amb grups de dones que faran puntes de coixí, cistells de vímet, o bufandes de llana. I finalment, el Museu Can Papiol oferirà visites comentades de forma gratuïta a les 11, les 12, les 13, les 17 i les 18 h, amb reserva prèvia al telèfon 938154202 o al correu electrònic museupapiol@vilanova.cat

Podeu consultar tot el programa d’actes del Mercat Noucentista de Vilanova i la Geltrú a https://www.vilanova.cat/doc/doc_42236967.pdf

VILANOVA SHOPPING DAY

Abans però que el Mercat Noucentista es posi en marxa, l’associació de comerciants vilanovina Viu Comerç encetarà dissabte 18 de maig la segona edició del Vilanova Shopping Day. Des de les 10 del matí fins les 22 h, gairebé una cinquantena de botigues associades a Viu Comerç obriran les seves portes amb descomptes al llarg de tot la jornada. Les ofertes, segons que ha assenyalat Cristina Puigpinós, es podran conèixer al llarg d’aquesta setmana a través de diferents tòtems informatius que s’instal·laran a les principals places de la ciutat. Aquestes ofertes seran diferents a cada botiga, que tindran llibertat per aplicar els descomptes que creguin més convenients.

Per a Viu Comerç aquest esdeveniment ha de servir per donar a conèixer millor el comerç de Vilanova i la Geltrú a les poblacions de la comara del Garraf però també de l’Alt Penedès. Viu Comerç té previst sortejar un total de 500 euros en targetes de compra de l’associació entre els diferents compradors del Vilanova Shopping Day.

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

Els diferents tòtems informatius de Viu Comerç també explicaran, amb una clara vocació d’entrellaçar els dos esdeveniments, que el mateix dissabte a partir de les 18.30 h al Museu del Ferrocarril s’obrirà el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus de Vilanova i la Geltrú. Maria Alias, gerent de Patrimoni ha explicat que la Nit començarà seguidament a partir de les 19 h a tots els espais museístics de la ciutat, i que s’espera superar la xifra de 13.000 persones que els van visitar l’any passat. Alias ha destacat com a gran atractius el fet que es pugui arribar a la Masia Cabanyes amb un trenet, l’exposició del Museu del Prado a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, les obres de reforma del Museu del Ferrocarril, o la participació de les diferents escoles de música i de dansa de la ciutat.

La Nit del Museus també comptarà amb concursos dedicats al públic infantil, al públic en general, i també per als instagramers que vulguin penjar les seves fotografies a la coneguda xarxa social. Més informació sobre la Nit del Museus de Vilanova i la Geltrú a https://www.vilanova.cat/noticies/detall?id=99995328