Concentració a Vilanova i la Geltrú en defensa de l’autodeterminació del poble sahrauí

Exigeixen la reacció del govern espanyol per complir les normes internacionals

Simpatitzants amb la causa del Sàhara Occidental es manifesten en rotllana a Vilanova i la Geltrú. ACN

Unes 200 persones s’han concentrat aquest dilluns al vespre al centre de Vilanova i la Geltrú en defensa del poble sahrauí. La protesta, convocada per Acció Solidària amb el Sàhara, ha condemnat el trencament de l’alto al foc per part del Marroc i ha reclamat al govern espanyol “que assumeixi la seva responsabilitat”.

“El 1975 Espanya va fugir del Sàhara Occidental deixant la població abandonada i sense promoure un pla de descolonització, com li obligaven les Nacions Unides”, han retret els organitzadors de la protesta a través d’un manifest. Així, han exigit a l’Estat que faci els “esforços necessaris” per desplegar els acords de pau, reclamant el nomenament d’un representant de l’ONU que garanteixi la convocatòria d’un referèndum.

El manifest llegit aquest dilluns destaca que el poble sahrauí ha estat exemple de “lluita no violenta” des que l’any 1991 es va signar l’alto al foc i es va crear la MINURSO (Missió de les Nacions Unides per al referèndum al Sàhara Occidental). “La missió de la MINURSO ha fracassat durant 29 anys, amb el beneplàcit de la comunitat internacional i amb l’estat Espanyol al capdavant”, han criticat des d’Acció Solidària amb el Sàhara, entitat que cada estiu promou una nombrosa acollida d’infants al Garraf.

Els organitzadors de la protesta ha retret al Marroc haver “vulnerat contínuament els drets de la població sahrauí”, lamentant l’últim episodi viscut el passat 13 de novembre amb el desallotjament dels manifestants que reclamaven la fi de l’ocupació marroquina i de l’espoli de recursos naturals. Una intervenció militar que, han advertit, ara podria desencadenar en una guerra.

Davant el nou escenari d’enfrontaments, Acció Solidària amb el Sàhara ha conclòs la protesta a Vilanova reclamant a les administracions un “clar posicionament” a favor de l’autodeterminació del poble sahrauí, instant el govern espanyol a “assumir les seves responsabilitats” i fent una crida a la societat civil catalana a defensar la sobirania d’aquest territori. “No a la guerra, sí al referèndum”, han clamat els organitzadors.