Vilanova i la Geltrú vol protegir el sector primari del municipi

Avatar photo

El Pla Estratègic de l'agricultura, la ramaderia, la pesca i l'horticultura fa una diagnosi de la situació actual i apunta accions

El Pla Estratègic del sector primari a Vilanova i la Geltrú proposa accions per facilitar el relleu generacional, promoure la identificació dels productes locals, promocionar el receptari gastronòmic vilanoví i minimitzar els efectes del canvi climàtic, entre altres. Ahir es va presentar l’estudi que analitza la situació actual de l’agricultura, la ramaderia, la pesca i l’horticultura a VNG, i que recomana accions de millora a curt, mitjà i llarg termini.

L’alcaldessa de VNG, Olga Arnau, va explicar que “tenim cinquanta famílies que viuen de la pesca, trenta de l’agricultura i dues explotacions ramaderes”. Per Arnau és important protegir el sector primari perquè “quan estem protegint el sector primari protegim el que som, perquè som el que mengem”.

El Pla Estratègic ha estat elaborat pel CREDA, el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari. El seu director, José María Gil, va explicar que el document s’havia fet recollint opinions i aportacions, amb la realització de diversos tallers i una enquesta i que el proper pas és “trobar fonts financeres que permetin executar els projectes”.

David Fernández, un dels autors de l’estudi, va voler destacar algunes fortaleses de Vilanova i la Geltrú “que potser altres poblacions no tenen tant, com la identitat vilanovina que és present quan parlem del producte local”. Fernández va explicar que han detectat problemàtiques com el relleu generacional, la rendibilitat de les activitats i la sostenibilitat, i que per fer-hi front s’han dissenyat un calendari d’actuacions en quatre eixos: la producció, la comercialització, l’educació i el patrimoni i la governança.

El regidor del Primer sector i mercats municipals, Jaume Carnicer, va avançar la proposta de crear una taula del sector primari, per reforçar el vincle i treballar conjuntament les problemàtiques. “Des de la regidoria ens hem marcat les pautes que volem: reforçar vincle amb el sector. És una petita llavor que hem plantat ara i esperem que pugui donar fruits”.

En el document hi ha altres propostes com la preservació dels camins agraris, la millora en la infraestructura del pantà de Foix, reforçar la imatge del mercat de Mar, oferir serveis tecnològics, i fer actuacions que reforcin la conscienciació de la ciutadania en general.

El director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Pena, va felicitar l’Ajuntament per la iniciativa de fer el Pla Estratègic i va “constatar l’absoluta coincidència amb el pla estratègic de l’alimentació de Catalunya, que pretén el mateix, que tinguem un sistema agroalimentari just, sostenible, un sistema alimentari de país”.

La presentació es va fer a la sala d’actes del Pòsit de Pescadors.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Pavelló Onze de Setembre de Lleida reprèn la seva activitat esportiva

Notícia següent

Cap de Vaquèira registra la nit més freda del país, en arribar als -3,3 graus

Notícies relacionades