Vilanova i la Geltrú unifica el manteniment de la xarxa d’enllumenat

El contracte contempla un total de 134 quadres de comandament i uns 12.065 punts de llum

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

A partir de l’1 d’octubre Vilanova i la Geltrú disposarà d’una nova gestió del manteniment de l’enllumenat públic. L’empresa SECE serà l’encarregada de reparar totes les avaries en la xarxa de punts de llum dels carrers i places, i la Unitat de Serveis Municipals (USM), es focalitzarà en esdeveniments especials, rehabilitació de la xarxa i nous projectes d’enllumenat.

El contracte contempla un total de 134 quadres de comandament i uns 12.065 punts de llum. Fins ara el manteniment de les lluminàries i quadres elèctrics estava repartit entre dues empreses i la USM, situació que resultava poc eficient i confosa.

L’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz recorda que “ja vam anunciar que una de les prioritats d’aquest govern municipal serà l’espai públic, la millora i el manteniment”, i fa esment de les principals accions, “hem millorat la neteja viària i hem reforçat la recollida d’escombraries, però hi ha un dèficit important pel que fa a l’enllumenat públic a la nostra ciutat.”

La nova gestió de les avaries de l’enllumenat vol agilitzar la resolució de problemes, i per això s’ha establert un circuit per tal que tant els serveis municipals com la ciutadania puguin notificar qualsevol incidència i arribi ràpidament a SECE. “Des del nou govern volem posar tots els recursos i mitjans en el manteniment de la ciutat, perquè sigui eficient i òptim i es pugui respondre en la resolució d’incidències tan aviat com es pugui” explica el regidor de Serveis Urbans i Manteniment, Gerard Llobet, “l’enllumenat és un dels temes de principal preocupació i amb aquesta i altres accions que s’estan preparant, pensem que pot suposar una millora important per a la ciutat”.

Les avaries es poden notificar per telèfon, per correu electrònic o a través de l’app Millora VNG. Els dies laborables, de 7 a 14 h es pot avisar al 93 814 00 00 ext. 4130, o a espaipublic@vilanova.cat i fora d’aquest horari, a la Policia Local, al 93 810 66 66.

L’empresa que assumeix el servei ha estat la guanyadora d’un procés de licitació, per un import anual de 193.724,10 €. Sociedad Española de Construcciones Eléctricas S.A. (SECE) té contracte per un any, prorrogable a dos anys més.

Aquesta nova gestió de les reparacions en l’enllumenat a Vilanova i la Geltrú farà possible que els electricistes de la USM puguin focalitzar més la seva feina en esdeveniments especials (Carnaval, Festa Major, fires…), en reparacions puntuals no incloses en el contracte de manteniment, en la rehabilitació de la xarxa i també en nous projectes d’enllumenat.

Aquesta nova gestió de la xarxa d’il·luminació s’afegeix a altres accions que estan en marxa per millorar els punts de llum dels carrers de Vilanova. Aquest mes d’octubre es durà a terme la substitució de 2.600 bombetes en fanals de tota la ciutat. Es tracta de retirar les làmpades de vapor de mercuri i canviar-les per llums led, molt més eficients, tant pel que fa a la qualitat de la il·luminació com al consum energètic.

Aquesta millora inclou un total de 67 quadres i 232 línies de la xarxa de l’enllumenat públic i es durà a terme en 3 fases, una amb inici aquest mes de setembre i la resta a l’octubre. Aquesta renovació té un cost d’1.500.000 € que es financen amb una subvenció de la Diputació de Barcelona, dins la línia “Programa sectorial Renovables 2030 de suport local pel clima”.

Amb aquest canvi permetrà reduir la potència instal·lada de 997.265,05 W a 556.171,91 W, cosa que suposarà una reducció en el consum elèctric del 44,23%.