Vilanova i la Geltrú, una ciutat a les fosques

  El que resultaria ser una situació del tot anòmala a qualsevol ciutat del nostre voltant, és per als vilanovins i vilanovines una realitat que forma part del seu dia a dia

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  Imatge d'un dels carrers de VNG a les fosques. Foto: JNiG

  Aquest diumenge, després de quasi vint hores d’incidència en la línia del subministrament elèctric i una apagada generalitzada de més de catorze hores, bona part del veïnat dels barris de l’Aragai, el Molí de Vent i Sant Joan torna a tenir llum. “Peccata minuta” si es compara amb les tres jornades que s’han passat a les fosques, els veïns i les veïnes del barri de l’Armanyà.

  Fa tot just quasi un any i tres mesos, el govern municipal del PDeCat i ERC, aleshores un equip de govern en minoria, anunciava “a bombo i plateret” haver aprovat en sessió plenària la renovació de tota la instal·lació de la xarxa elèctrica de la ciutat, “unes obres que són tot just a punt de començar” ostentava l’exalcaldessa.

  El nou sistema d’enllumenat havia de ser d’allò més sofisticat, tant que havia de posicionar a Vilanova i la Geltrú com una de les “Smart Cities” de Catalunya en termes d’eficiència, modernitat i sofisticació dins d’aquest àmbit; si no, vegeu les notícies que publicava el mateix ajuntament en relació amb aquest fet.   El Ple aprova la renovació total de l’enllumenat; Satisfacció del Govern municipal per l’aprovació del nou contracte d’enllumenat públic per part del Ple.

  Avui, quasi un any i mig després, la realitat és ben diferent. Ni “Smart City”, ni enllumenat eficient i sostenible ni centre de control autosuficient capaç de detectar anomalies a la xarxa, regular l’ús dels semàfors o programar el rec dels jardins i rotondes de la ciutat, entre d’altres.

  Ans el contrari, avui, més que mai, un elevat nombre de fanals mig arrancats o una mena de papereres invertides amb forma de cilindres grocs i ratlles negres que substitueixen el que havien estat antics punts de llum, són presents als carrers i places locals. Una imatge res fora de l’habitual a la qual nit rere nit s’hi pot sumar tot un seguit de vies urbanes i perifèriques completament a les fosques que donen nom a la coneguda per Twitter com a #vngfosca.

  En resumits comptes, a hores d’ara es podria dir que el nou enllumenat ha resultat ser tota una utopia.

  No obstant això, no deixa de sobtar com tot i governar els mateixos partits que l’any passat feien gala d’aquesta nova instal·lació, ara amb majoria absoluta i en companyia de la CUP, resten callats i sense dir-ne res al respecte; sobretot, després que s’hagi interromput “sine die” l’execució d’aquest contracte per motius burocràtics.

  Un fet que ha passat totalment desapercebut per un gran gruix de la població a conseqüència de l’hermetisme amb què s’ha tractat el tema des del principal òrgan de l’administració local. Així, doncs, Vilanova i la Geltrú podria estar condemnada a viure un temps més a les fosques.

  De fet, ara com ara, hom podria arribar a pensar que des de l’Ajuntament sembla més prioritari realitzar un altre tipus d’accions que invertir en la millora directa de la qualitat de vida de la ciutadania, mitjançant les prestacions que oferiria un nou enllumenat públic.

  Per anar acabant, aprofito aquestes línies per agrair al cos de la Policia Local de Vilanova i la Geltrú la seva predisposició per esclarir quin era l’origen de la incidència. D’altra banda, lamento que des del perfil oficial del Twitter de l’Ajuntament se’ns adrecés, com a única resposta, a trucar directament a la nostra companyia elèctrica perquè segurament era una incidència a les nostres llars. Només diré que un bon gruix dels carrers que s’han vist afectats per l’avaria, han estat completament a les fosques durant tota la nit. Si això només és problema de la companyia elèctrica i no pas de l’Ajuntament… “Apaga y vámonos”