L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú és un dels municipis adscrits al programa formatiu, “Més digitals” de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu la lluita contra la bretxa digital a través de cursos gratuïts, presencials i dirigits principalment a persones grans i a altres col·lectius en situació de vulnerabilitat.
Míriam Pérez, regidora d’Administració Electrònica i Bretxa Digital ha explicat que l’adhesió al Pla de Xoc contra la Bretxa digital respon a una “voluntat clara d’aquest govern de combatre les desigualtats digitals i assegurar drets als ciutadans que es va materialitzar creant en la Regidoria d’Administració electrònica i bretxa digital”.
La regidora s’ha referit a l’ús de les tecnologies, del mòbil o tauletes com l’única via, en molts casos, a l’hora de sol·licitar una subvenció o ajut públic, o fer altres gestions tan quotidianes com sol·licitar atenció mèdica. “Aquests cursos gratuïts, que es faran a diferents espais públics de Vilanova i la Geltrú, formaran en habilitats digitals i contribuiran a la igualtat d’oportunitats mitjançant l’ús de la tecnologia d’una manera segura”.
L’èxit del programa, emmarcat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea amb fons Next Generation EU, està estretament vinculat la implicació dels municipis, per tal que tots els agents socials contribueixin a fer arribar informació sobre l’oferta formativa a les persones que més la necessiten.
És en aquest sentit que el Departament d’Empresa i Treball ha signat un conveni de col·laboració amb el Consorci Localret per al desenvolupament del pla, qui ha encarregat la coordinació, en el cas de la comarca del Garraf, a Fundesplai i la Fundació Pinnae. El Consorci Localret està format per més de 900 municipis de tot Catalunya, les 4 diputacions catalanes, més de 30 consells comarcals i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Pel regidor de Gent Gran, Julio Ruiz, afrontar el repte de superar la bretxa digital i tecnològica entre les persones de més edat, és un dels objectius a curt i mitjà termini. “La Regidoria de Gent Gran —ha explicat— ja fa temps que desenvolupa activitats al Casal de gent gran, com tallers per apropar el coneixement de l’ús dels dispositius mòbils a les persones grans a fi d’escurçar la bretxa digital i també pal·liar l’aïllament social. Es tracta d’apropar la tecnologia mitjançant formació que ajudi les persones grans a moure’s dins l’entorn digital”.
Ruiz ha afegit “Ens sumem a aquesta nova iniciativa, impulsada per la Generalitat amb la gestió de Fundesplai, que va més enllà de les persones grans i s’adreça a col·lectius vulnerables com persones en situació d’atur o amb diversitat funcional, entre d’altres”.
Pel que fa a Vilanova i la Geltrú, l’adhesió al programa “Més digitals” implica oferir espais on poder-se celebrar els cursos, un punt d’informació i inscripcions i la difusió del programa per tal d’arribar al màxim de població que se’n pugui beneficiar. Així doncs, els cursos es faran a la Xarxa de Centres Cívics Municipals, Casal de gent gran i Punt Òmnia. La coordinació de la informació i la gestió d’aquest pla de xoc, anirà a càrrec de la Regidoria de Gent Gran.
Els cursos de formació es faran en grups d’entre 5 i 15 persones i tindran una durada de 15 hores. S’ofereixen tres opcions, adaptades al nivell que tingui cada participant.
- Descobrim el món digital: A persones que es vulguin iniciar en l’ús del dispositiu mòbil.
- Ens movem pel món digital: A persones que ja utilitzen el mòbil o la tauleta intel·ligent, però que necessiten ser més autònomes i donar-li nous usos.
- Ens endinsem pel món digital: A persones amb autonomia bàsica en l’ús d’eines digitals, però que hi vulguin aprofundir.
La informació sobre l’oferta i inscripcions als cursos es pot consultar al web Més digitals, al servei telefònic 012 i als punts informatius específics distribuïts arreu del territori, que en el cas de Vilanova i la Geltrú està centralitzat en el Punt Òmnia.