Amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants i el Dia Internacional de les Ciutats educadores, el 20 i el 30 del mes de novembre respectivament, l’Ajuntament ha organitzat un extens programa d’actes.
Com a acte principal, el mateix dilluns 20 de novembre se celebrarà una jornada al voltant dels drets de la infància que esdevindrà un espai de trobada i reflexió conjunta. La jornada inclourà la sessió formativa “El dret de la infància a la ciutat: participació i inclusió”, a càrrec de Xavier Martínez Celorrio, professor de sociologia de l’educació a la Universitat de Barcelona i investigador del CRIT (Creativitat, Innovació i Transformació Urbana) de la UB.
Tot seguit, “Vilanova amb mirada jove”, una taula rodona amb la participació de joves que explicaran la seva vivència de la ciutat des de la infància i amb perspectiva personal i comunitària.
La jornada acabarà amb la quarta trobada de la Taula d’Infància i adolescència, que té previst fer una avaluació del Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA) 2020-2024, presentar la metodologia per a la nova diagnosi de la situació de la infància i l’adolescència a la ciutat i presentar els projectes i recursos del territori.
En aquest sentit, la regidora d’Infància i Adolescència, Gisela Vargas, destaca que “pensar la ciutat des de la mirada dels infants és essencial per construir una ciutat amb més oportunitats per a tothom. Massa sovint es parla dels infants com el futur, oblidant que els nens i les nenes són ciutadania de ple dret avui i cal treballar per revertir aquesta concepció. Per això el PLIA esdevé un instrument imprescindible per transmetre aquesta mirada al conjunt de polítiques públiques que s’impulsen des de l’Ajuntament.”
Activitats per a tota la família
Entre totes les activitats programades al voltant d’aquestes dates, destaca “La ciutat de la infància”, que s’ha celebrat al Museu del Ferrocarril en el marc de la Fira de Novembre. Una activitat lúdica i participativa perquè els infants i les seves famílies col·laborin plegats per imaginar i construir una nova idea de ciutat.
Hi han participat 340 famílies, exhaurint les entrades, amb un èxit de resposta per part de les famílies i una excel·lent valoració de la iniciativa de participació infantil en la visió o propostes per a la nostra ciutat. Aquesta ha estat doncs la primera acció participativa per incloure al PLIA 2024-2029. Es van recollir més de 200 aportacions a l’arbre dels desitjos per a la nostra ciutat, en 3 àmbits: oci i lleure, salut i benestar, i participació i convivència. Fins al 30 de novembre, Dia Internacional de les ciutats educadores, l’arbre dels desitjos podrà continuar recollint aportacions dels infants de la ciutat al TOC, en el seu horari habitual.
Altres activitats destacades són la projecció del Petit Cineclub diumenge 19, a les 11.30 h a Neapolis: “La vida d’en Carbassó”.