Vilanova i la Geltrú reordena més de 8.000 m² amb habitatges i una plaça

Es preveu la construcció de diferents immobles d'habitatges i la creació d'una plaça pública

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El Pla de Millora Urbana (PMU 9a) del Cap de Creu-Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú preveu urbanitzar una gran àrea del centre de la ciutat de més de 8.500 m². El pla, que ara es troba en procés de tramitació, preveu la construcció de diferents immobles d’habitatges i la creació d’una plaça pública en la zona central.

 

L’actuació que ara inicia el seu tràmit posarà fil a l’agulla a la urbanització d’una bona part de l’espai de l’extint PERI Cap de Creu- Sant Onofre- Rambla Samà, que preveia l’obertura de la rambla Sama cap al nord, una continuïtat que va quedar definitivament suprimida l’any 2017.

 

La Junta de Compensació del sector Cap de Creu ha iniciat la tramitació d’aquest pla de millora urbana en l’àmbit comprés entre el carrer de Tarragona i de Sant Onofre i entre els carrers dels Picapedrers i de Santa Anna i Til·lers. Aquest espai de més de 8.500 m² queda dividit en dos sectors pel carrer de Manuel de Cabanyes.

 

Bona part d’aquests terrenys que es troben en ple centre de la ciutat, vora l’eixample nou que vertebra la mateixa rambla Samà cap al sud i a tocar del  nucli antic de Vilanova per l’Est, no estan edificats. L’execució del pla comportarà el desenvolupament urbanístic d’un sector de la ciutat sense gaires zones dedicades a espai públic i equipaments.

 

El sòl privat del sector se situa en un màxim del 35% de la superfície, dedicant el sòl restant als espais llibres i equipaments. El sostre màxim d’edificació se situa en 10.270 m². Per coherència amb el teixit urbà de la zona el màxim d’alçada possible dels immobles serà similar a les edificacions de l’entorn.

 

El pla que tot just ha finalitzat el termini de consulta pública, possibilita també la construcció d’un gran aparcament soterrat sota l’espai públic que pot contribuir a la pacificació del centre urbà actualment en marxa.

 

Entre les potencials opcions d’organització urbanística dels espais les dues propostes coincideixen en dedicar un 35% al sol privat i un 65% a sòl públic. Aquest espai d’ús públic es concentraria en els interiors d’illa per poder generar espai per a una plaça en una àrea del centre força densa, on no n’hi ha.

 

En la primera opció els immobles construïts per als habitatges es disposarien resseguint l’ordenació dels edificis de l’entorn alineats al carrer Manuel de Cabanyes. Els accessos als espais públics es farien així obrint les plantes baixes dels edificis per fer permeable l’accés a aquestes places interiors.

 

La segona proposta d’organització dels espais permetria interconnectar, amb una gran plaça pública, el carrer de Tarragona amb el carrer de Manuel de Cabanyes. En aquesta proposta els immobles dedicats a habitatge també donarien façana a aquesta gran àgora pública, ja que, en aquesta opció, el sol públic es concentra en la part superior de l’àmbit.