Vilanova i la Geltrú reforça els punts liles durant les nits de Carnaval

Avatar photo

El dispositiu de seguretat especial inclourà també reforços de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra

Vilanova i la Geltrú ja té a punt el dispositiu de Carnaval en els àmbits de la seguretat, la neteja viària i la prevenció i atenció a les violències sexuals. Aquest matí s’ha presentat els diferents serveis que vetllaran pel bon desenvolupament de la festa al llarg dels pròxims dies.

 

“Per Carnaval hi ha al voltant de 180 actes a la nostra ciutat, són uns actes molt participatius, que es fan a l’espai públic” explica la regidora de Seguretat Ciutadana i Espai Públic, Blanca Albà. “Hi ha dies com les Comparses o la nit de dissabte en què l’afluència a la ciutat és molt gran i hem de preveure un dispositiu en aquest sentit d’acollida i tenir la ciutat en les millors condicions possibles”.

 

Intensificació de la neteja

El dispositiu de neteja per Carnaval tindrà dues parts diferenciades, la primera, de Dijous Gras a Diumenge de Carnaval i la segona, a partir de dilluns. Els primers dies hi haurà dispositius específics per cada esdeveniment, començant Dijous Gras amb la Merengada, seguint divendres amb l’Arrivo, dissabte amb el Caramel, i diumenge amb els concerts i actes de dissabte nit i les Comparses.

 

A partir de dilluns el servei de neteja treballarà de manera intensiva i continuada per retirar les restes de les Comparses. “Tindrem un servei que estarà treballant 24 hores al dia perquè els carrers i les places estiguin netes en el menor temps possible” avança la regidora.

 

Al llarg d’aquests dies, en alguns moments hi pot haver 25 persones operatives i 5 de suport treballant per torn. La neteja dels caramels dels carrers començarà diumenge a les 4 de la tarda, amb 19 màquines i 28 persones treballant. A partir de dilluns hi haurà un torn de matí-tarda amb aproximadament 25 persones i 10 màquines, i un torn de tarda-ni-matinada amb 14 màquines i aproximadament 28 persones fins que la ciutat quedi neta.

 

Del servei especial per la neteja de Carnaval cal destacar la utilització de la nova maquinària i el reforç amb algunes màquines llogades a específicament per aquestes dates, que han d’ajudar a agilitzar les tasques de neteja. La previsió és aconseguir haver netejat els carrers de caramels en un màxim de cinc dies.

 

Pel que fa al clavegueram, les actuacions prèvies i posteriors a les Comparses per part del departament de Sanejament seran la revisió prèvia i posterior neteja d’embornals i punts de captació repartits per la via pública.

 

Coordinació dels dispositius de seguretat

Vilanova i la Geltrú reforçarà el seu dispositiu de seguretat durant el Carnaval amb l’objectiu que la festa transcorri sense incidents, especialment durant aquells actes i dies amb major concentració de persones, com són les Comparses o els balls organitzats per l’Arrivo, el Caramel, Mascarots i Vidalot.

 

Blanca Albà avança que “com en els darrers anys presentem un dispositiu de seguretat en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, així com amb els serveis d’emergència mèdica i el Punt Lila, ja que considerem que és la millor manera de garantir la seguretat a la ciutat”.

 

La regidora de seguretat Ciutadana explica l’aposta per “reforçar la presència policial, tant en vehicle com amb patrulles de paisà en aquells actes on hi ha més afluència de gent”. La principal preocupació policial, diu Albà, “és en els balls nocturns, però també el dia de Les Comparses per tal de garantir que les entrades a plaça siguin segures per als participants i per al públic que ho vingui a veure”.

 

El dispositiu organitzat per la Policia Local durant aquests dies implicarà la mobilització de dos-cents cinquanta agents, repartits entre els tres torns, entre el dijous de la Merengada i Dimecres de Cendra, i es farà de manera coordinada amb els Mossos d’Esquadra, els serveis d’emergències mèdiques i el Punt Lila. “A més de la coordinació amb els comandaments policials habituals crearem un grup de whatsapp amb el personal del Punt Lila per tal d’actuar ràpidament en cas que es produeixi l’alerta davant una possible agressió sexual” explica Manuel Fuentes, sergent Policia Local VNG.

 

Els possibles actes de vandalisme, l’assetjament de qualsevol mena, la mobilitat a la ciutat, o el consum d’alcohol i drogues, especialment entre els menors d’edat, són els principals aspectes que es treballen en l’àmbit policial. “El dispositiu serà similar al d’anys anteriors” assenyala Manuel Fuentes, “si bé hi ha actes com l’Arrivo que aquest any ens obligarà a augmentar el nombre d’agents, en haver-hi dues rues”.

 

Josep Maria Montero, cap de l’àrea bàsica policial de Garraf dels Mossos d’Esquadra també posa l’accent en les agressions, “estarem especialment atents davant els possibles casos de violències sexuals en l’àmbit de l’oci nocturn, especialment en el retorn del jovent a casa, en el que anomenem camins segurs, i atents a persones que presentin algun tipus de vulnerabilitat”. Montero recorda que es tracta “d’una tasca coordinada amb la Policia Local, però també  judicatura, fiscalia, hospital… per activar els protocols davant casos de violència sexual”.

 

Els Mossos també han dissenyat controls al perímetre de Vilanova i la Geltrú “per garantir la seguretat en els domicilis i evitar robatoris amb força quan tothom està gaudint de la festa” afegeix Montero.

 

A més, del 16 a 22 de febrer es faran controls aleatoris d’alcohol i drogues a diversos punts de la ciutat, dins la campanya coordinada amb el Servei Català del Trànsit, i el dia de l’Arrivo tots els conductors de les carrosses seran sotmesos a les proves de detecció abans d’iniciar el recorregut.

 

A més de reforçar el nombre d’agents durant els actes més multitudinaris, també es preveu presència policial no uniformada per tal de detectar actituds incíviques que puguin suposar un greuge contra altres participants, particulars i comerços com seria el cas de la Merengada de dijous a la tarda, durant la qual també es vetllarà per restringir l’ús d’ous o escuma d’afaitar en substitució de la merenga.

 

Diumenge de Comparses es reforçarà especialment el torn del matí per garantir la seguretat dels participants en les entrades a la plaça de la Vila, així com la dels espectadors que aquest any podran tornar a accedir a la plaça per gaudir de les guerres de caramels.

 

Doblar el servei dels Punts Lila

Vilanova i la Geltrú disposa des de l’any 2019 del Punt Lila. Un espai de referència físic dins un acte festiu on qualsevol persona que vulgui informació, que hagi estat víctima o testimoni d’una agressió sexual, sigui masclista o homòfoba, s’hi pugui adreçar per rebre assessorament i una primera atenció.

 

Aquest any, i a causa de la coincidència de balls en dia i hora s’ha desdoblat el servei en alguns actes. La regidora d’Equitat, Conxi Martínez, avança que “aquests dies de Carnaval el que hem fet és ampliar aquest servei o directament doblar-lo perquè tenim actes que coincideixen en horari”.  Aquesta duplicitat es produirà divendres, dissabte i diumenge, “veureu que -per exemple- divendres tindrem un punt lila a la plaça de la Vila i es dobla el personal, que serà itinerant cap a la plaça de les Neus” detalla Martínez.

 

Tots els punts disposen d’un “espai tranquil” per als casos en què sigui necessària una atenció més específica i en contacte amb els cossos de seguretat i serveis d’emergència. A més del personal que atendrà a l’espai físic, també hi haurà agents de convivència que faran tasques de formació i prevenció itinerant.

 

Ubicacions:

  • Dissabte 11 de febrer, Ball de Mantons, a La Nau de Joventut
  • Divendres 17 de febrer, Ball de l’Arrivo, a la plaça de la Vila
  • Divendres 17 de febrer, Ball de l’Arrivo, a la plaça de les Neus
  • Dissabte 18 de febrer, Ball de Mascarots, al parc de Baix-a-mar
  • Dissabte 18 de febrer, Ball de Mascarots, a la plaça de la Peixateria
  • Diumenge 19 de febrer, Ball del Comparser, a la plaça de les Neus
  • Diumenge 19 de febrer, Ball del Comparser, a la Nau de Joventut
  • Dimarts 21 de febrer, Ball del Vidalot, a la plaça de la Vila
  • Dissabte 25 de febrer, Ball de Cloenda, a la Nau de Joventut

 

Mobilitat durant el Carnaval

Durant els dies de Carnaval es preveuen afectacions al trànsit a la ciutat, coincidint amb les activitats. Aquest és el cas del servei de bus urbà que modificarà el recorregut d’algunes línies, sobretot a partir del dijous a la tarda i fins diumenge.

 

També hi haurà restriccions circulatòries en aquells punts on se celebrin esdeveniments, com el cas del carrer de l’Any dels Negats, on es prohibirà circular durant tot el dia, ja que en aquest punt hi ha activitat des del matí, amb el mercat setmanal, fins a la matinada amb el Ball de Mascarots.

 

Recordar també que amb la nova senyalització de pacificació de la zona centre està prohibit creuar la rambla en vehicle, i que s’ha variat el sentit de diversos carrers. Com sempre es recomana la utilització dels aparcaments dissuasius que es troben a cinc minuts a peu del centre de la ciutat, la ubicació dels quals es pot trobar en aquest enllaç.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Manresa restaurarà la torre de Santa Caterina i la convertirà en un mirador

Notícia següent

Figueres convoca les beques AGITA a la creació i ajuts a les arts

Notícies relacionades