SOM VNG planteja la necessitat de peatonalitzar zones de gran concurrència, com el Passeig Marítim, durant les franges d’esport i passeig

El Ple aprova la moció per derogar la Llei Montoro per tenir més capacitat per actuar contra la crisi de la COVID19

Imatge del Ple VNG. Cedida

El Ple ordinari de maig de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va incorporar una novetat respecte a la primera reunió telemàtica: la possibilitat dels grups municipals de presentar una moció. En aquest apartat, va destacar el debat de dues mocions sobre la capacitat dels ajuntaments de disposar de més recursos per poder fer front a la situació de crisi socioeconòmica, derivada de la pandèmia del nou coronavirus. Per la seva banda, SOM VNG va presentar una moció que ha elaborat conjuntament amb altres candidatures del municipalisme alternatiu com Fem Poble i Construïm, de Ribes, Guanyem Sitges, la CUP de Cubelles, i Capgirem Vilanova. En la moció s’exigeix la derogació de la LRSAL, coneguda com a Llei Montoro, i de l’article 135 de la Constitució, que obliguen a totes les institucions, i concretament als ajuntaments, a prioritzar el pagament del deute davant qualsevol altra necessitat.

“Les receptes per enfrontar la crisi de 2008 s’han mostrat com un gran fracàs, perquè només han portat un deteriorament de les condicions de vida de la majoria”, va afirmar Enver Aznar. Així mateix, el portaveu de SOM VNG va expressar que “si el que volem és que aquesta crisi no suposi un empitjorament encara més greu de problemes estructurals com l’atur, la precarietat, la pobresa, la dificultat per accedir a l’habitatge, entre d’altres, les institucions han d’actuar, i ho han de fer posant tots els recursos econòmics possibles per enfortir els serveis públics, garantir els drets socials i econòmics i transformar l’economia”. De la mateixa manera, va continuar, que “considerem irresponsable la generació desmesurada de deute com a conseqüència de macro projectes innecessaris, també considerem irresponsable superàvits milionaris. Milions que sobren, són milions que no s’han destinat a millorar la ciutat ni la qualitat de vida de la ciutadania”.

Un altre focus de debat va ser la proposta del PSC, que va ser tombada per tota la resta del plenari, d’uns Pactes de la Moncloa a la vilanovina. Per a SOM VNG aquest tipus de propostes tenen molt més a veure amb les receptes del passat que no pas amb els reptes presents i futurs. Per a la formació tenen molt més a veure amb la campanya política d’un partit, que no pas amb una proposta que situï un horitzó útil per a la sortida d’una etapa fosca.

Finalment, en l’apartat de precs, el grup municipal de SOM VNG va expressar la necessitat de peatonalitzar els carrers en els que s’observa una major concurrència de gent en les franges de passeig. Aquesta proposta evitaria aglomeracions innecessàries en una fase de desescalada en la que és més que necessari que es pugui respectar la distància òptima entre persones. A més, durant les hores de passeig s’observa molt poc tràfic de cotxes i vehicles a motor, pel que la peatonalització ja és una realitat. Per tant, el que es va plantejar no és més que facilitar que la gent pugui passejar i fer esport amb una major tranquil·litat.