SOM VNG considera que cal incrementar les ajudes al lloguer

El ple aprova una moció exigint la regularització de les persones migrades, a proposta de SOM VNG

SOM VNG

De la reunió de juny del Ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú se’n poden destacar dos punts de l’ordre del dia: el pla d’ajudes per a la reactivació econòmica, i les ajudes per pagar el lloguer dels mesos d’abril i maig. A més, també va destacar la politiqueria de certs grups municipals, que tot i que de paraula expressen la seva voluntat de col·laborar per fer front a l’emergència, centren la seva activitat a intentar polaritzar la política municipal al seu interès. Per a SOM VNG, tot i que és molt crític amb certes actuacions del govern, i així ho ha manifestat, la situació que vivim exigeix un major grau de responsabilitat als partits polítics de la que estan tenint.

Pel que fa a les ajudes que van destinades a les empreses, el portaveu de SOM VNG, Enver Aznar, va mostrar la discrepància del grup respecte als criteris de puntuació. Així doncs, per al regidor, les bases reguladores beneficien més a les empreses que tenen més treballadors. Això, que podria semblar correcte a simple vista, per a la formació és un error, ja que són precisament les que tenen menys treballadors, sobretot els autònoms que tenen una o dues persones contractades, les que tenen més dificultats per crear llocs de treball i mantenir-los. De la mateixa manera, les empreses que tenen més personal contractat tenen, lògicament, un major volum de negoci, pel que la quantitat de les ajudes tindran molt menys impacte que el que tindran en les empreses més petites.

Per una altra banda, en les ajudes al lloguer, el grup municipal va mostrar el seu posicionament favorable, però va assenyalar la necessitat que aquestes arribin a més gent, i no siguin només per a dos mesos. De la mateixa manera, Enver Aznar va mostrar que el topall que es fixa en la renda del lloguer per poder accedir (750 €) és força baix pels preus que existeixen en el mercat. Moltes famílies viuen en pisos normals, que en cap cas es poden considerar de luxe, que costen molt més, i tot i patir una situació econòmica adversa no podran accedir a aquestes ajudes. A més, en municipis propers com Sant Pere de Ribes el límit establert és de 950 €, un preu que s’ajusta més a la realitat dels preus del lloguer.

En l’apartat de mocions, SOM VNG va presentar una demanant la regularització de les persones migrades, una mesura que ja s’ha aplicat a països veïns com Portugal. En la defensa de la proposta el portaveu del grup municipal va descriure en quina situació viuen les persones sense papers, recordant situacions recents com la negativa dels hotels de Lleida d’allotjar treballadors temporers del camp, tot i oferir-se un futbolista d’elit a pagar anticipadament, entre d’altres. Així doncs, va expressar que la regularització té com a objectiu que tothom, de partida, tingui els mateixos drets. A més, amb una situació d’emergència sanitària, social i econòmica, és més necessari que mai que no existeixin persones al marge de la societat que puguin ser explotades per la seva situació legal, i fetes servir per fer competir a la baixa els salaris de les treballadores i els treballadors.

Finalment, el grup municipal va preguntar al govern sobre la situació de les treballadores del servei de consergeria. Tal com va denunciar a les xarxes socials, el mes de febrer en el butlletí de la secció sindical de CCOO s’alertava que els llocs de treball de la consergeria estaven en risc a conseqüència de la no obligació a la nova empresa concessionària de subrogar a les treballadores. La resposta del govern va ser que no s’havia perdut cap lloc de treball, ja que l’anterior empresa concessionària les havia recol·locat en altres centres. Les darreres informacions de fonts sindicals asseguren que perillen almenys dos llocs de treball, ja que a una persona no li han donat una nova destinació, i a una altra l’han destinat a la Vall d’Hebron en un horari impossible per al transport públic.