Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Sitges rep una delegació LGTBIQ+ per donar suport a la Llei trans

Avatar photo

La vila commemora el 28J amb un programa d’actes, centrat en l’exposició ‘‘Gattapardiana’

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i la regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, van participar, ahir dijous 24 de juny, en la rebuda institucional a una delegació d’entitats LGTBIQ+ i pels drets de les persones trans, que recorre l’Estat per recollir suports a la tramitació de la Llei Trans.

L’alcaldessa Aurora Carbonell va signar la bandera trans com a mostra de suport amb un missatge que desitjava “un món igualitari i divers” i la regidora Júlia Vigó, va remarcar que “Sitges està al costat del col3lectiu trans”. Colors Sitges Link va acollir la delegació en el seu pas per la vila i la bandera trans va penjar del Baluard per donar visibilitat i reivindicar els drets de les persones trans.

La rebuda institucional a la delegació ha coincidit amb la celebració dels actes commemoratius del 28J Dia de l’Orgull LGTBIQ+ a Sitges i amb la inauguració de la Mostra de Cinema LGTBIQ+ Endimaris, promoguda pel Cineclub Sitges i Colors Sitges Link, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges. Aquest nou certamen cinematogràfic va donar el tret de sortida, ahir dijous, amb la pel·lícula ‘Corten’ de Marc Ferrer i amb la visita de l’actriu Itziar Castro, entre d’altres. Per a aquest cap de setmana, el 28J es reserva la visita guiada Sitges Rainbow Tour, organitzada per Colors Sitges Link. La ruta partirà de la plaça Eduard Maristany, demà dissabte, per recórrer llocs emblemàtics on han passat artistes que han deixat petjada a Sitges i per explicar per què la vila s’ha convertit en un dels paradisos gai de la Mediterrània.

L’acte central del 28J a Sitges, l’exposició ‘Gattapardiana: Canvis que ho transformen tot: 28J l’Orgull d’una vila’, ubicada a Can Falç de Mar, proposa al públic un exercici memorístic; un viatge del passat al present, que vol ser el bressol de futures investigacions i treballs de memòria històrica al voltant del lligam entre Sitges i el col·lectiu LGTBIQ+. Promoguda per les regidories de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, i Cultura, l’exposició resumeix un llegat amb protagonistes visibles i invisibles, amb episodis d’atracció, d’un temps que va de la tolerància a la diversitat afectiva, sexual i de gènere, però que compta també amb escenaris foscos. El recorregut per ‘Gattapardiana’ convida també a la reflexió entre els punts de trobada i les diferències entre les diverses experiències i realitats del col·lectiu.

‘Gattapardiana’ neix també amb la voluntat de recollir vivències o experiències relacionades amb la lluita LGTBIQ+ a Sitges, oferint al públic l’oportunitat d’afegir testimonis, imatges i històries que no surten encara en cap llibre, a través d’un codi QR que dirigeix a un Google Forms, en què les persones interessades poden escriure la seva experiència. La voluntat és completar i consolidar l’arxiu LGTBIQ+ local, avui dia limitat, amb altres materials gràfics i documentals, que les persones o associacions locals vulguin aportar de forma digital.

La inauguració de ‘Gattapardiana’ serà el 28 de juny, a les 18 hores, a Can Falç de Mar, i constarà de la lectura del manifest institucional de l’Orgull LGTBI. La mostra es pot visitar fins el 31 de juliol, i s’oferiran visites guiades gratuïtes, els divendres 2, 16 i 30 de juliol, a les 19 hores, prèvia inscripció a [email protected].

El mateix dilluns 28, emmarcada en la programació del 28J i alhora de La Pregonera, la companyia Fes-t’ho com vulguis, proposa l’activitat infantil ‘Tots nosaltres’. El Centre d’Interpretació de la Malvasia serà l’escenari de contes que parlen de la diversitat de famílies que existeixen.

Dins la programació promoguda per les regidories de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, i Cultura, s’inclou també la xerrada ‘Travelo! Un recorregut històric per la transsexualitat i el transvestisme’. A càrrec de Sofia Bengotxea, la conferència tractarà sobre homes i dones que no han volgut viure dins del gènere que d’elles s’esperava. ‘Travelo!’ planteja un recorregut per la història de la transsexualitat i el transvestisme a Catalunya mostrant com, malgrat la discriminació i l’odi de la societat cap a qui vivia fora de la norma, construïen les seves identitats.

Paral·lelament, es promou a través de les xarxes socials la campanya ‘Sitges Orgullosa’ (#sitgesorgullosa2021), que recupera el passat per reivindicar-lo com a part fonamental del present i buscar, al mateix temps, la visibilització d’altres realitats que conformen el col·lectiu, més enllà de la imatge fins ara existent, habitualment associada a l’home gai.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor un motorista en un accident a la Ronda de Dalt

Notícia següent

Poca gent sense mascareta a l’Eix Comercial de Lleida

Notícies relacionades