La Comissió del Carnaval de Sitges ha hagut de refer la programació d’enguany a contrarellotge. Divendres, a menys de dues setmanes per iniciar la festa, l’organització veia com el Procicat prohibia celebrar cap acte presencial. Tot un “gerro d’aigua freda”, asseguren la presidenta de la Comissió, Núria Escarp, i el regidor de Tradicions, David Martínez. La Generalitat remarca que les restriccions sanitàries no permeten actes de cultura popular, de manera que els organitzadors han treballat per “salvar la festa com sigui”. Aquest dimecres han presentat el programa d’un Carnaval que no tindrà espectacles ni carrosses, però que potenciarà la decoració als carrers, consignes de disfressa per a tothom i vídeos històrics a les xarxes socials.
La Comissió del Carnaval havia preparat sis espectacles on es comprometia a seguir les mateixes normes de seguretat que hi ha als teatres o auditoris de música. El Procicat, però, els ho ha vetat. “Al principi no podíem reaccionar, però al final ens vam proposar salvar el Carnaval per donar canya i color als sitgetans”, assegura Escarp, que lamenta que l’estocada de la Generalitat arribés quan faltava menys d’una setmana per celebrar la presentació d’aquest dimecres.
Des del govern local, David Martínez considera que “hi ha una cultura de primera classe i una altra que és de segona”. “En època de pandèmia tots ens reinventem, sabem que hi ha coses que no es poden fer, però havíem treballat per equiparar-nos a la cultura professional”, critica davant la resposta del Procicat.
D’entre els actes inicialment previstos i que finalment no es podran celebrar, hi ha l’Arrivació, una festa conjunta que s’havia de celebrar per primer cop per donar la benvinguda al Carnestoltes i la Reina alhora el vespre del Dijous Gras. També s’ha suspès el Sitges Drag Show, ideat com un gran espectacle musical. La resta de propostes si que es mantindran en format streaming.
Carnaval participatiu, des de casa
En un any sense les tradicionals rues de la Disbauxa i l’Extermini –descartades des del setembre- ni tampoc actes més locals però molt concorreguts, com la Cursa de Llits, l’organització demana mantenir la participació individual. Entre les principals novetats d’enguany, hi ha la crida a seguir una consigna de disfressa cada dia de la setmana vinent, com fan tradicionalment les escoles.
“Esperem que la gent vagi a treballar, a passejar o a fer esport amb una perruca, el pijama o la consigna que toqui”, explica Escarp, confiant que la proposta ajudarà a mantenir present l’esperit del Carnaval malgrat la covid. En aquesta línia, també està previst decorar els punts més cèntrics del municipi.
Portes endins de les cases, l’organització ha dissenyat unes llistes de música que seran a les xarxes socials, on convida els sitgetans a afegir-hi propostes “sempre i quan sigui música no sexista”. La intenció, detalla Escarp, és que les famílies puguin fer petites celebracions de les festes sense trencar les bombolles de convivència.
Al mateix temps, la Comissió destaca la recuperació de l’històric canal de televisió ‘Telefot’, nascut als anys 80 i que només se sintonitzava durant el Carnaval. Aquest cop s’oferirà a través de les xarxes socials, on recordarà continguts històrics. Les nits de diumenge i dimarts s’emetran rues d’anys enrere, amb imatges també del darrer Carnaval. “Va ser de les últimes festes que vam viure al carrer abans de la covid”, recorda Escarp, que confia que la programació on-line ajudi a difondre la festa més enllà de Sitges.
En paral·lel, els organitzadors s’han proposat concentrar l’essència del Carnaval en dues exposicions que es podran visitar a partir d’aquest mateix divendres. La primera, ‘el Carnaval de Sitges: de Dijous Gras a Dimecres de Cendra’, es podrà visitar al Centre Cultural Miramar i oferirà un espai immersiu per conèixer els detalls dels actes tradicionals de la festa, els seus personatges i elements icònics. La segona proposta, ‘Ens vestim de Carnaval’, es desplegarà a una dotzena de comerços. Aquests cediran els aparadors a les colles que habitualment participen a les rues, les quals s’encarregaran de decorar l’espai amb elements festius.