Sitges limita l’ús de detectors de metalls a les platges

El municipi volia prohibir els rastrejadors però finalment els permetrà durant tot l'any exceptuant els dies d'estiu

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
La platja de Sant Sebastià de Sitges. ACN

L’Ajuntament de Sitges ha aprovat definitivament aquest dimecres a la modificació de l’Ordenança d’Ús de les Platges. Respecte l’aprovació inicial, l’únic canvi introduït és en relació a l’ús de detectors de metalls. Si inicialment es preveia vetar del tot els rastrejadors per preservar eventuals troballes de valor arqueològic, finalment el consistori ha optat per permetre’n l’ús excepte a l’estiu, quan només es podran utilitzar a les nits. Tampoc es permetran aquests aparells a les platges declarades arqueològiques, on caldrà una autorització. En tots els casos, qualsevol troballa de restes d’interès històric caldrà comunicar-la a l’Ajuntament. No fer-ho, es considerarà una infracció greu, amb multes d’entre 300 i 1.500 euros.

La limitació dels detectors forma part d’un paquet de canvis a l’ordenança ja aprovats inicialment al maig i que aquest dimecres han quedat validats de forma definitiva. Entre altres, es limita l’accés de gossos, que només podran entrar a les platges fora de la temporada de bany –del 15 d’octubre fins Setmana Santa-, excepte en espais senyalitzats.

D’altra banda, s’incorpora a l’ordenança la creació de platges lliures de fum. Saltar-se la prohibició de fumar aquests espais podrà comportar multes de fins a 300 euros. Amb tot, la norma no concreta quines seran les platges afectades, i el consistori deixa aquesta decisió per més endavant.

Al mateix temps, els canvis de l’ordenança també inclouen la prohibició de fer foc, encendre fanalets voladors o pirotècnia, exceptuant que hi hagi autorització municipal per a festes populars, revetlles, espectacles musicals, pirotècnica o similars.

Finalment, queden regulats els casaments a les platges per impulsar aquest sector com a reclam turístic. Només es permetran cerimònies a Garraf, Cala Morisca, Aiguadolç, Cala Balmins, la Barra i les Anquines, i en cap cas s’autoritzaran els banquets. Els casaments es podran celebrar tot l’any però durant la temporada de bany se’n restringiran els dies i horaris.

Un cop aprovada la modificació de l’ordenança aquest dimecres, el proper pas que vol donar l’Ajuntament és tirar endavant el nou Pla d’Usos de les Platges. El document es va aprovar per Junta de Govern a l’octubre, i preveu reduir les 30 guinguetes actuals per deixar-ne 21. També es volen reubicar els lloguers d’hamaques i tendals, així com les zones de massatges.

La intenció, segons el consistori, és crear un model de serveis “més sostenible i respectuós amb l’entorn”. El Pla d’Usos es portarà a aprovació del ple municipal a principis de gener.