Sitges demana evitar actuacions massives al carrer com les de Ribes

El municipi suspèn les sortides dels balls populars i el castell de focs de la Festa Major

Sortida d'Ofici de la Festa Major de Sitges l'any 2019. ACN

El govern de Sitges ha admès “preocupació” per les aglomeracions que ara fa deu dies es van viure durant la Festa Major del nucli veí de Ribes, a Sant Pere de Ribes, i ha fet una crida a evitar situacions similars quan arribi la festa local de Sant Bartomeu, a finals d’agost. “No podem utilitzar la festa desprestigiant-la”, ha remarcat aquest dimarts l’alcaldessa Aurora Carbonell. Després d’anunciar que se suspendrien els actes més tradicionals degut a la covid-19, el govern i la Comissió de Festa Major han especificat que la propera festa major –centrada en els dies 23 i 24 d’agost- no sortiran els balls populars al carrer ni tampoc se celebrarà el castell de focs que anualment atrau milers de persones a la façana marítima.

Des de la Comissió han assegurat que la suspensió dels actes de més gruix, com l’entrada de grallers, les processons, la sortida d’ofici i el castell de focs, era una possibilitat que feia setmanes que es valorava. El “punt d’inflexió”, però, va ser la festivitat de Corpus, quan els pocs actes que es van celebrar van generar petites concentracions de gent. “Aquell dia vam haver de repensar què faríem amb la Festa Major”, ha admès el president de la Comissió, Agustí Marcet.

En aquest sentit, el govern i la mateixa entitat han fet una crida al “seny” i han demanat “responsabilitat a tots els sitgetans per preservar les tradicions i les festes”. Una crida amb la qual han instat també els veïns i visitants a no celebrar cap acte al carrer que suposi aglomeracions, com ha passat recentment a Sant Pere de Ribes, on centenars de persones van acudir a actuacions de balls populars sense distanciament ni mascaretes.

Sobre aquesta qüestió, l’alcaldessa ha assegurat que hi ha el “ferm” compromís de totes les colles “a no fer un ús inadequat de l’imaginari festiu i dels balls populars”, i ha reclamat “responsabilitat i respecte amb el llegat de Sitges”.

Carbonell ha assegurat que la suspensió dels actes més icònics de la Festa Major ha estat una decisió “molt dolorosa”, i ha explicat que han endarrerit l’anunci “guiats per una visió esperançadora que feia creure que la situació seria diferent”. “Però la pandèmia no deixa marge per a la improvisació”, ha puntualitzat.

La Comissió de Festa Major ha lamentat haver d’acordar aquesta mesura, que afectarà també la Festa Major de Santa Tecla, a finals de setembre. A priori, la previsió és mantenir els esdeveniments més solemnes, com el repic de campanes, el llançament dels morterets i l’Ofici, si bé en tots els casos s’estudiaran mesures restrictives per evitar riscos de propagació de la covid-19.

Tant el govern com la Comissió han remarcat reiteradament que durant els dies de Festa Major se celebraran altres actes que serveixin d’alternativa a aquells més tradicionals que hagin quedat suspesos, si bé han declinat concretar cap proposta. Segons els organitzadors, hi ha diverses alternatives damunt la taula “per recordar la festa” i han emplaçat a anunciar-les durant les properes setmanes.