L’escola Agnès de Sitges diu adéu a més de 15 anys de barracons

El centre estrena l'edifici definitiu al barri de Quint Mar amb 211 alumnes

Una aula d'Educació Infantil de l'escola Agnès de Sitges. ACN

L’escola Agnès de Sitges és a punt per donar el tret de sortida a un curs “històric”. Així ho han definit aquest dimecres tant l’equip directiu, com el govern municipal i el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, que han celebrat poder dir adéu als barracons en què ha estat el centre des que va començar a funcionar el 2005.

Malgrat l’escola es va inaugurar amb mòduls pre fabricats al barri de Can Pei com a mesura provisional, la negociació entre l’Ajuntament i la Generalitat per construir l’edifici definitiu va acumular nombrosos entrebancs econòmics que van endarrerir l’obra diverses vegades. Finalment, el proper dilluns l’escola començarà el curs 21-22 des del barri de Quint Mar amb 211 alumnes de P3 fins a 6è de Primària.

Malgrat el 2005 la Generalitat va garantir la construcció de l’edifici a mitjà termini, la crisi econòmica va encallar el projecte i, posteriorment, hi va haver una davallada de la natalitat que també hi va jugar en contra. Un endarreriment criticat de forma constant per l’Ajuntament, tot recordant que els barracons de l’escola Agnès van començar a utilitzar-se el 1997 per a altres centres, com l’escola Maria Ossó o l’IES Vinyet.

Després de diversos intents fallits, a finals del 2016 el govern local va proposar a la Generalitat un conveni per cofinançar les obres: el municipi assumia el 45% dels 3,9 MEUR d’inversió i el Departament d’Educació pagava el 55% restant. Les obres, però, no van començar fins l’abril del 2019, amb previsió que el curs 2020-21 ja arranqués des de les noves instal·lacions. Novament, el calendari es va endarrerir, en part degut a la pandèmia.

L’edifici, finalment, s’ha enllestit aquest any, amb un equipament que disposa d’una línia d’Infantil i Primària, amb capacitat per a 225 alumnes, si bé de moment n’hi ha 211. El centre ocupa més de 7.000 m², repartits entre la zona d’esbarjo i dos aularis, per a Educació Infantil i per a Primària. Com a espais complementaris, té gimnàs, cuina, menjador i biblioteca.

Aquest dijous, durant la inauguració institucional, la comunitat educativa i política s’ha banagloriat de poder estrenar l’edifici “després d’un camí que no ha estat fàcil”, segons ha recalcat la directora, Vinyet Llamas. La mateixa cap directiva ha destacat “els sentiments i emocions contingudes” durant tots els anys en què s’ha esperat la construcció d’un edifici “fantàstic”.

Des de l’alumnat, l’escola ha volgut retre homenatge als més de 2.500 nens i nenes que durant aquests 16 anys han passat pels mòduls prefabricats. En la seva representació, dos infants han recordat la percepció d’haver estat en una escola “que era vella i diferent” de la resta de centres de Sitges, si bé han aplaudit poder inaugurar un equipament “on poder ensenyar i aprendre amb més llum, més ganes i més alegria”.

Al seu torn, l’alcaldessa Aurora Carbonell ha subratllat que “el 9 de setembre del 2021 és un dia que passarà a la història de Sitges”, i ha atribuït el mèrit de la construcció de l’edifici “a tota la mobilitació” de la comunitat educativa i dels partits polítics municipals. “No era només una necessitat, sinó una qüestió de fer justícia i complir un deure amb l’escola Agnès”, ha dit Carbonell.

Per la seva part, el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha celebrat que el municipi començarà el curs 21-22 el proper dilluns “sense mòduls” enlloc, i ha definit l’estrena de l’edifici de l’Agnès com un “somni” acomplert pel Departament i per Sitges. “Tots ens hem de donar les gràcies per la feina feta”, ha assenyalat, tot convidant les famílies i l’alumnat a gaudir del nou curs malgrat els condicionants de la pandèmia.