L’Ajuntament de Sitges imposa la primera sanció a Habitatges d’Ús Turístic il·legal

La primera sanció és per a un habitatge, ubicat al casc antic, per un valor de 21.000 euros

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Sitges ha interposat la primera sanció municipal a un propietari d’un Habitatge d’Ús Turístic il·legal al casc antic per valor de 21.000 euros. La notificació arribarà a la persona destinatària els propers dies i serà la primera d’un seguit d’expedients sancionadors iniciats per una activitat considerada infracció greu per la Llei de Turisme de Catalunya.

“És una prioritat per al Govern reduir aquesta activitat il·legal que perjudica tant a l’oferta com al preu de l’habitatge a Sitges, i també al sector turístic. És una competència deslleial, que a més no garanteix els estàndards de qualitat ni sanitaris requerits en l’actual situació de pandèmia”, ha explicat el regidor de Disciplina d’Activitats, Guillem Escolà.

La previsió municipal és continuar amb l’obertura de nous expedients sancionadors els propers mesos. Serà una primera experiència per analitzar el funcionament del sistema de detecció i els processos a seguir per continuar amb la seva implementació.

“Aquestes primeres resolucions d’expedients ens permetran millorar el procediment per consolidar el control, seguiment i sanció d’aquesta activitat il·legal”, ha afirmat el regidor. L’import de les sancions a HUTS es gradua a partir de 14 ítems entre els quals hi ha la intencionalitat o la reincidència, i pot arribar fins als 60.000 euros.

El sistema de detecció funciona a través d’un complex software, creat per una empresa internacional especialitzada en la detecció d’HUT il·legals. El programa permet fer un rastreig digital de l’activitat al llarg i ample de tot el terme municipal, i a partir de dades comparatives detectar quins HUT operen sense llicència.

Els resultats s’afegiran als HUT il·legals detectats per l’Ajuntament o gràcies a la col·laboració ciutadana per denúncies veïnals. “És un primer pas i molt important per reconduir una situació demorada durant massa temps. Desitgem que aquesta iniciativa faci que les persones que hi ha darrera d’aquests HUT il·legals, prenguin consciència i optin per llogar els seus habitatges per a ús habitual i residencial de les sitgetanes i els sitgetans”, ha incidit l’alcaldessa, Aurora Carbonell.

Fins ara, era la Generalitat de Catalunya qui tramitava les sancions, per un import màxim de fins a 12.000 euros. En l’actualitat, la limitació dels HUT al Pla Urbanístic, permet que l’administració local disposi de les eines per interposar sancions més greus.

La reducció de l’activitat il·legal en l’àmbit dels habitatges turístics és una prioritat. A Sitges operen 1.740 Habitatges d’Ús Turístic, i s’estima una fluctuació d’il·legals entre els 1.500 i els 2.000.