Junts per Sitges crearà ajuts al lloguer de fins a 900€ i bonificacions de taxes per les llibreries

La iniciativa pretén incentivar la creació de noves llibreries, tres anys després del tancament de l’última

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge de l'acte. Foto: Junts Per Sitges

La candidata a l’alcaldia de Junts per Sitges, Mònica Gallardo, ha anunciat avui,
coincidint amb la Diada de Sant Jordi, una iniciativa inclosa en el programa electoral per
combatre un dels dèficits importants de Sitges pel que fa a l’àmbit cultural, la manca de
llibreries.

Per tal d’incentivar la creació de noves llibreries, Junts per Sitges vol promoure ajuts
als emprenedors que decideixin obrir aquest tipus de negocis a la vila. Els ajuts es plantejaran en dues línies, en funció de si el local és de propietat o de lloguer. Pel que fa als locals de propietat, la formació proposa que les llibreries estiguin exemptes del pagament de les taxes municipals (taxa d’escombraries, llicència d’activitats, llicències d’obres…). En cas que el local sigui de lloguer, s’oferiran ajuts del 50 per cent del preu del lloguer, fins a un màxim de 900 euros, i es bonificarà la llicència d’activitats i la llicència d’obres per adequació del local. Per a dur-ho a terme, la iniciativa de Junts per Sitges contempla la creació d’una ordenança fiscal pel cas de les taxes i d’una línia d’ajut específica per a les llibreries amb un màxim de 3 establiments.“

Creiem que una vila com Sitges, que aspira a consolidar la seva condició de capital cultural, no pot tenir un buit tan important com ho és aquest”, ha explicat Mònica Gallardo.
“La proposta contempla un màxim de tres ajudes per a negocis de llibreries perquè el què
volem potenciar és que les llibreries que s’obrin a Sitges, siguin viables econòmicament i hi
hagi activitat per tothom” La candidata, que coneix bé el sector del llibre, ja que hi va
treballar durant més de 10 anys, ha reconegut la dificultat de mantenir un negoci com aquest a Sitges, “no només per les característiques pròpies del sector, amb el creixement dels llibres digitals i a la competència de grans distribuïdors com Amazon sinó, sobretot, en el cas del nostre poble, a causa de l’alt preu dels lloguers”. Amb aquesta proposta, segons ha anunciat la candidata, Mònica Gallardo “és important aportar propostes concretes quan
afirmem que la cultura és una oportunitat per Sitges, també en l’àmbit econòmic. El d’avui és només un exemple de la nostra voluntat de tirar endavant propostes realistes i innovadores, sempre amb l’ambició de millorar Sitges”.

Malgrat Sitges és una de les poblacions de Catalunya que més llegeix (un estudi
elaborat per Amazon l’any 2014 la situava com la primera localitat catalana pel que fa a la
compra de llibres), la manca de llibreries és un dèficit que s’arrossega des de fa anys. Des
que el 2016 va tancar Malvasia de llibres, la vila ha estat orfe de llibreries, tot i que la venda de llibres ha continuat gràcies a la tasca dels quioscs.

Durant un esmorzar amb la premsa, la cap de llista Mònica Gallardo ha estat acompanyada pels candidats de Junts Per Sitges, Rosa Tubau, Manel Haro, Mireia Rossell i Natàlia Matas. En aquest sentit, Haro, professional del sector editorial ha afegit que “És veritat que durant els anys de la crisi el sector dels llibreters va estar molt afectat, tant a nivell d’editorials com de llibreries, però des de fa un parell d’anys el nombre de lectors ha augmentat i això ha suposat la creació de noves editorials com l’obertura de noves llibreries”, ha argumentat Manel Haro. “El model de negoci dona opcions i avui a Catalunya hi ha més de 800 llibreries de les quals 125 estan a Barcelona”. Haro ha conclòs que “els llibreters ja no poden obrir la persiana i esperar que els lectors entrin, han de convertir-se en agents cultural del seu poble i estar connectats amb el barri o la vila i proposar activitats innovadores”.

La número 2 de la llista i actual regidora de cultura, Rosa Tubau, ha destacat “la generositat dels quioscs de l’Alba i Universal per haver portar tres anys fent la tasca de llibreries”. Tubau ha destacat “que la feina de llibreter és puntal en un poble que aspira a ser referent cultural i que som conscients que és molt difícil tirar endavant aquest tipus de negocis quan els preus dels locals de lloguer són tant alts”. Per això entenem que són tant necessaris els ajuts que avui anunciem ja que suposen una empenta en l’arrencada del negoci”. Tubau ha explicat la necessitat que té Sitges de crear llibreries perquè “des de la Regidoria de Cultura quan ajudem en l’edició de títols d’autors sitgetans ens és molt complicat entrar en la roda de la comercialització i moltes vegades aquests llibres no tenen la difusió i el recorregut que es mereixen”.

Per la seva banda, Mireia Rossell també ha destacat la importància que juguen les llibreries en l’àmbit educatiu en els nens i els joves ja que com ha explicat “les biblioteques fan un treball molt important, juntament amb els centres educatius, però és bàsic que un infant creixi en un entorn on també es puguin comprar llibres”.