Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Entrevista a Marta Heredia, gerent del nou centre de dia de Sitges Fama Group

Avatar photo

Marta, ets sòcia i gerent de l’empresa, explica’m per què vau triar Sitges per crear aquest nou centre de dia?

Com bé dius, sóc sòcia i gerent de l’empresa i en aquesta també exerciré com a terapeuta ocupacional.

Els motius principals que em va portar a invertir en un centre de dia a Sitges van ser diferents. Vam detectar a través d’un estudi que, a l’àrea del Garraf i en concret Sitges, una gran part de la població s’està envellint i existeixen pocs centres de dia com a tal, és a dir, que només donen el servei de centre de dia, a més d’això, sempre m’ha agradat molt aquesta zona, al meu parer és una de les més boniques de Catalunya.

Marta, explica’m la teva experiència en el sector, d’on véns, portes molts anys en el món sanitari?
Porto aproximadament treballant en aquest sector uns 10 anys. M’he pogut moure per diferents centres tant públics com privats, residències i centres de dia i residències amb centre de dia incorporat. He treballat a Mataró, Barcelona i el Vallès occidental, en aquest últim lloc 7 anys en dos centres, un de caràcter públic i un altre privat.

En què es diferencia Fama Group centre de dia Sitges d’altres centres de dia?. Quantes places podràs oferir?
Una de les característiques que diferencia aquest centre de dia d’altres, és que, en ser de nova creació, compleix del tot les normatives vigents actuals en tema d’ espais reglamentaris que la Generalitat estableix, és a dir, espais de fisioteràpia, d’infermeria, banys adaptats , transport adaptat , cuina, etc, tot amb les mesures necessàries perquè puguem oferir un servei de major qualitat. Evidentment també complim la resta de normatives de la mateixa manera que tots els centres que romanen oberts.

Després de veure les característiques d’altres centres de dia (que no siguin residència), hem pogut observar que hi ha pocs que tinguin un espai a l’aire lliure. Nosaltres hem pogut crear un espai de 105m2 de jardí amb un circuit biosaludable perquè els nostres usuaris puguin treballar aspectes físics i cognitius a l’aire lliure, així com realitzar activitats d’oci. Ja hem creat, amb l’equip tècnic una proposta d’activitats amb una gran oferta. Les activitats sempre variaran i es basaran en les necessitats, gustos, aficions de cada persona, de manera que totes les activitats a realitzar tinguin un significat per als nostres usuaris.

Els usuaris podran venir a realitzar totes les activitats i tractaments que requereixin, tallers de memòria, atenció, concentració, aspectes físics, mobilitat, creativitat, tot pensat per millorar i / o mantenir la seva qualitat de vida. A més oferim servei de transport adaptat per poder facilitar l’arribada al centre i a casa de cada usuari. El centre disposarà de 27 places.

L’empresa disposarà d’algunes ajudes per part de l’ajuntament o de la Generalitat per als futurs usuaris ?

He sol·licitat la prestació vinculada al departament de Treball, Afers Socials i Família i estic a l’espera de resposta. Mantinc el contacte i en poc temps sabré si podem optar a oferir aquesta tipologia de places.

Per què creus que cal diferenciar aquest concepte de centre de dia amb altres serveis semblants a la comarca?

Una de les pors de la gent gran és el de ser institucionalitzades i perdre la seva llar, les seves rutines, hàbits, portant tan sols amb ells una petita part de les que han estat les seves pertinences, records, anècdotes i històries durant anys. El servei de centre de dia és una molt bona alternativa per (en segons quins casos) retardar aquest procés.

Com a centre de dia nosaltres oferim un espai propi per a la gent gran, un espai que sentin com a seu, on puguin realitzar activitats de la vida diària, activitats ocupacionals i d’oci. En definitiva, on puguin realitzar activitats amb un significat per a ells.

A diferència de les residències, els usuaris reben atenció diürna i després poden tornar a casa seva, sent de gran ajuda per als propis usuaris, i en la majoria dels casos també per al cuidador principal i la família.

Totes les dades apunten que el nostre estat s’anirà envellint i la probabilitat de vida augmenta, creus que el poble de Sitges necessitarà més recursos de què disposa al dia d’avui per a gent gran?

Si ho crec, com bé sabem i ens diuen cada dia a les notícies, la nostra població envelleix cada dia més i l’esperança de vida augmenta. És per això que sens dubte es necessitaran més recursos d’aquest tipus. A més, Sitges està creixent a nivell de població, de manera que és molt possible que vinguin famílies les quals tinguin al seu càrrec persones grans.

Les Regidores Mireia Rosselló i Aurora Carbonell han estat presents en la inauguració del passat 13 de gener donant suport la teva iniciativa privada, consideres important que s’involucrin els polítics en aquest tipus de serveis?

Si, van venir a la inauguració i han donat suport a aquest projecte, de manera que vull donar-los les gràcies a tots ells.

Aprofito per agrair l’assistència el dia de la inauguració a més de 100 persones donant suport, ànims i desitjant molta sort a aquest projecte.

Considero molt important que s’involucrin els polítics, l’ajuntament, les institucions en general, doncs, si ens parem a pensar tots ens farem grans i cert és que aquest rang de població sol sentir-se oblidada en el moment de la vida que necessita tota la companyia i ajuda possible. Totes són persones amb una història de vida important i fins a la fi dels seus dies hauríem de fer que aquesta història de vida segueixi existint, sent valuosa, significativa i important.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Sitges convoca el Premi Sitges Participa

Notícia següent

L’Arboç pintarà un banc amb els colors del col·lectiu trans

Notícies relacionades