El projecte dels Horts dels Avis de Sitges creix amb 12 parcel·les noves a Santa Bàrbara

La regidoria de Benestar i Família disposarà d’un total de 33 horts de titularitat municipal per a la gent gran a Santa Bàrbara, després d’incorporar dotze noves parcel·les. Els treballs per construir els nous horts han estat encarregats a la Taula del Tercer Sector. Els horts tenen una funció social i beneficis per a la salut de les persones que cultiven verdures i hortalisses

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Sitges ha ampliat els Horts dels Avis amb la construcció de dotze parcel·les noves a Santa Bàrbara per potenciar la vida saludable, el contacte amb la natura i les relacions entre les persones grans. Els treballs de construcció dels nous espais de conreu han estat encarregats a la Taula del Tercer Sector. Amb aquesta incorporació, la regidoria de Benestar i Família passa dels 21 horts actuals a un total de 33 horts, amb l’objectiu de potenciar els cultius d’autoconsum entre la gent gran.

La regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell, ha manifestat que “un dels nostres objectius, amb l’ampliació dels horts dels avis de titularitat municipal situats a Santa Bàrbara, és respondre la gran demanda que tenim de la gent gran. Aquest és un projecte molt interessant i potser poc conegut per la població en general”. Mireia Rossell assegura que “l’Ajuntament de Sitges cedeix temporalment sòl, de titularitat municipal, a aquest col·lectiu” perquè “des de fa temps se’ns acumulava fins i tot una llista d’espera bastant important de gent que demanava poder participar en aquest projecte, però per un problema de sòl i d’espai preparat per als horts no ens era possible. En aquests moments tenim 30 persones en llista d’espera i ara 15 persones podran conrear un hort ja que a les dotze parcel·les també hi haurà també tres horts que acaben la concessió i que també es podran atorgar”. Per a Mireia Rossell, “gràcies al treball dut a terme per la Taula del Tercer Sector hem aconseguit més parcel·les de les que havíem imaginat”.

Les dotze parcel·les estan gairebé a punt. Només falta fer caminets i arranjar alguns petits detalls. Està previst que a mitjans del mes de març tingui lloc el sorteig dels adjudicataris per atorgar 15 parcel·les.

Carles Nicolás, representant de la Taula del Tercer Sector, ha explicat que abans de fer l’actuació “vàrem fer un estudi per poder introduir millores respecte als horts existents, ja que la climatologia i estar a prop del mar condicionen l’ús dels materials i hem apostat pels que són més resistents al pas del temps, com el ferro dolç o el plàstic PVC”. Segons Carles Nicolás, ”hem dividit cada terreny en quatre petites parcel·les perquè una sigui parcel·la de descans i els usuaris puguin fer la rotació de cultius, una pràctica bàsica de l’agricultura ecològica”. Nicolás ha afegit que “estem molt contents de col·laborar amb la regidoria de Benestar i Família perquè per tirar endavant aquests treballs de construcció de les dotze parcel·les ajudem a donar oportunitats a gent perquè es pugui reinserir, i se sentin bé i útils”.

El projecte dels Horts dels Avis té beneficis socials i de salut per a les persones que cultiven hortalisses i verdures en aquests terrenys cedits per l’Ajuntament. Els horts s’atorguen a la gent gran, però també hi ha un hort que està cedit temporalment a la Fundació Ave Maria. Cada parcel·la té 30 metres quadrats d’espai de conreu de terra per a aliments plantats i disposen d’una caseta per guardar les eines. Cada usuari pot fer-se’n càrrec durant un termini de dos anys amb l’opció de ser renovables fins a un màxim de vuit anys.

Requisits per demanar els Horts dels Avis

El projecte de l’Hort dels Avis funciona des de fa més de deu anys amb èxit de participació. Totes les persones empadronades a Sitges que siguin majors de 60 anys o més i que estiguin jubilades poden presentar una instancia de sol·licitud a l’OAC (Oficina d’Atenció  Ciutadana) adreçada a la regidoria de Benestar i Família per participar en aquest projecte.