El Fotomaig 2019 reuneix prop de 200 fotògrafs i 500 imatges

El festival fotogràfic s’inaugura aquest dissabte a dos quarts de vuit del vespre a l’Espai Cultural Pere Stämpfli. La 16a edició del certamen, que se celebrarà fins el 19 de maig, programa 11 exposicions repartides en deu espais expositius de la vila

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

El Fotomaig 2019 aproparà l’art fotogràfic del 4 al 19 de maig i reunirà 181 fotògrafs a Sitges. La iniciativa, sorgida de la Secció Fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans (GES), arriba a la 16 edició amb un programa ampli encapçalat per un total d’11 exposicions repartides entre 10 espais singulars de vila. La ruta fotogràfica permetrà descobrir durant quinze dies més de 500 fotografies amb un contingut molt variat des de la fotografia documental, fins al retrat, paisatges o fauna.

El festival fotogràfic arrencarà aquest dissabte, 4 de maig, amb l’acte d’ inauguració a dos quarts de vuit de la tarda a l’Espai Cultural Pere Stämpfli. Durant la vetllada, es farà el lliurament dels premis fotogràfics i, seguidament, es visitaran diverses exposicions que formen part del certamen.

Enguany el fotògraf convidat és Oriol Alamany i exhibirà una selecció de les seves fotografies de fauna i paisatges a la capella de la Fundació Ave Maria. L’organització del certamen ha triat Alamany per la seva trajectòria professional que l’ha portat a viatjar per tot el món amb l’objectiu d’unir les seves grans passions: la natura i els viatges. Tot i que va estudiar biologia i disseny gràfic, als anys 70 va començar a fer fotografies i a partir de la dècada següent va començar a treballar en aquest camp. El proper 11 de maig aquest reconegut fotògraf català oferirà una xerrada col·loqui per repassar la seva obra a les set de la tarda a l’Espai Cultural Pere Stämpfli .

Al Centre Cultural Miramar s’instal·larà la mostra dedicada al IX Ral·li Fotogràfic de Sitges amb una selecció de 38 d’imatges de les fotos guanyadores i finalistes, així com també, es podrà contemplar una col·lectiva de temàtica lliure amb 148 fotografies de 37 socis de la Secció Fotogràfica del GES.
El certamen fotogràfic dedica espais als autors sitgetans i en aquesta 16a edició també s’hi podran veure 25 instantànies en un altre espai, a l’Hospital Sant Joan Baptista, on 13 autors locals i socis de la Secció Fotogràfica del GES exhibiran la mostra ‘El modernisme a Sitges’. Les imatges es podran veure al vestíbul de l’edifici modernista d’aquesta institució sitgetana.

A l’Espai Cultural Pere Stämpfli, seu del Grup d’Estudis Sitges, es podrà visitar la mostra amb un total de 22 fotografies conceptuals del guanyador i els dos finalistes del Premi Nacional CEF (Confederación Española de Fotografia) de l’any 2017.

L’Estudi Vidal s’obrirà de bat a bat a les instantànies de l’Agrupació Fotogràfica d’Esparreguera com a agrupació convidada. En aquesta mostra col·lectiva es podran contemplar 36 fotografies de 18 fotògrafs. L’entitat, formada el 1931, té per objectiu difondre i potenciar l’activitat de la fotografia com expressió de comunicació, d’expressió artística i de relació social.

A més, l’esdeveniment oferirà 38 fotografies del Concurs sobre Viatges a la Societat Recreativa El Retiro. I el Casino Prado Suburense acollirà 24 fotografies digitals del concurs infantil.

Enguany el festival fotogràfic també vol retre un homenatge al fotògraf Joan Iriarte amb una mostra pòstuma. Amb aquest objectiu, l’Arxiu Històric Municipal oferirà una selecció de 150 imatges de la seva extensa obra fotogràfica, dibuixos, cartells i llibres d’aquest autor que va residir a Sitges des de l’any 1993.

També es podran veure al restaurant del Club Nàutic de Sitges 38 fotografies que han estat premiades i finalistes del concurs L’Esport nàutic al mar i sense motor’, i al restaurant Casa Garcia 15 imatges de la ‘Sitges Minicup 2019’, el concurs organitzat per la Unió Esportiva Sitges.

Activitats paral·leles

La 16a edició del Fotomaig programa activitats paral·leles com xerrades, projeccions audiovisuals o visites guiades. Entres les propostes destaca la projecció del documental ‘Joana Biarnés, una entre tots’ que ofereix un retrat íntim de la fotoperiodista. La sessió tindrà lloc el proper 9 de maig a dos quarts de nou del vespre al Cinema Prado. Biarnés, nascuda a Terrassa el 1935, es va iniciar en la fotografia als anys cinquanta, ajudant al seu pare, Joan Biarnés, que era fotògraf esportiu. Però va descobrir la seva passió per la fotografia l’any 1962 quan va fer un extens reportatge sobre les riuades de la seva ciutat. Durant més de tres dècades va treballar en diversos mitjans i va retratar nombroses personalitats de la cultura com els Beatles, Salvador Dalí, Clint Eastwood o Orson Welles. L’any 1965 va retratar en exclusiva els Beatles quan van venir a Barcelona.

La programació també inclourà el 12 i 18 de maig la projecció de fotografies i audiovisuals d’autors de la Secció Fotogràfica del GES. La secció fotogràfica del GES organitza el Fotomaig amb el suport de l’Ajuntament de Sitges.

El Cartell del Fotomaig 2019, obra de l’artista Blanca Benítez

El cartell del Fotomaig 2019 és obra de l’artista sitgetana Blanca Benítez. Segons l’autora, “reflecteix la meva visió sobre aquest esdeveniment que ofereix un conjunt de mirades a través de centenars de fotografies que evoquen diferents temes i tècniques”. L’embrió d’aquesta imatge gràfica neix d’una obra protagonitzada per una noia amb una càmera fotogràfica i que va ser exposada en el marc de l’exposició de Blanca Benítez que es va poder veure del 27 d’octubre al 9 de desembre del 2018 al Centre Cultural Miramar.

Blanca Benítez assegura que “el cartell ha de donar la informació el més ràpid possible” i, per això, aquest quadre realitzat amb la tècnica del dibuix i l’aquarel·la expressa l’ampli ventall de fotògrafs amb la presència de 4 figures a la imatge gràfica. I com a clucada d’ulls, el cartell també capta l’atenció d’un dels objectius que conté un dels símbols emblemàtics, La Punta, per constatar que el Fotomaig és una de les cites del calendari d’esdeveniments importants que transcorren a Sitges.