Consells bàsics davant la presència de senglars al nucli urbà de Sitges

El confinament nocturn ha facilitat l’arribada d’aquests animals, als quals no se’ls ha de donar menjar ni acostar-s’hi

Imatge d'arxiu d'un porc senglar. ISTOCK

En els darrers dies, s’han vist exemplars de senglars (Sus scrofa) al passeig Marítim i en d’altres zones urbanes de Sitges, de manera que cal tenir en compte unes mesures bàsiques per si ens trobem amb algun d’aquests animals. La primera indicació és que no se’ls ha de donar cap tipus de menjar. De fet, està prohibit donar de menjar a qualsevol animal salvatge, perquè s’altera la seva conducta natural i instintiva i passen a ser animals irrecuperables per a la vida salvatge. En molts d’aquests casos, l’animal ha d’acabar sent sacrificat perquè es converteix en un exemplar que pot generar situacions de risc per tenir reaccions imprevisibles i perilloses.

La segona recomanació és tapar correctament els contenidors d’escombraries després de dipositar-hi la brossa. Aquesta acció és fonamental en urbanitzacions o llocs situats a prop del medi natural, perquè si els senglars tenen aliment disponible augmenta la seva població.

Si coincidim amb senglars, ens n’hem de mantenir allunyats, ja que poden respondre de forma violenta, especialment si es tracta de grups de femelles amb cries o si es va acompanyat de gossos. Finalment, quan ens endinsem amb vehicle pel parc del Garraf, cal extremar la precaució per tal d’evitar possibles accidents. S’ha de moderar la velocitat i circular exclusivament per les vies destinades a la circulació motoritzada.

L’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona és qui ha elaborat aquestes recomanacions, a través del Servei d’Espais naturals i medi ambient. A Sitges, l’entitat mediambientalista Biodiversitat Sitges, comparteix aquests criteris i els vol fer extensius a la ciutadania. Des de Biodiversitat Sitges es considera que el confinament nocturn (de les 22h a les 6h) ha facilitat l’arribada de senglars al nucli urbà, per la qual cosa es fa necessari el compliment d’aquests consells per evitar qualsevol incident.