Castelldefels estudiarà fer una consulta entre els seus veïns per decidir si accepten l’adhesió de les Botigues de Sitges

L'alcaldessa demana "prudència" fins que es conegui el resultat del procés de Sitges però apunta que la ciutadania hauria de ratificar el canvi de municipi

L’Ajuntament de Castelldefels estudiarà convocar una consulta ciutadana per decidir si el municipi accepta l’adhesió del nucli les Botigues de Sitges. Ho ha avançat l’alcaldessa Maria Miranda a l’ACN, després que el govern de Sitges hagi convocat una consulta no referendària entre els veïns d’aquesta zona –situada a 14km del seu nucli urbà- per decidir si se segreguen del municipi i s’annexionen a Castelldefels. El procés participatiu de Sitges està previst pel 26 de maig, però Castelldefels ha apuntat que, si el resultat és favorable a la segregació, voldrà dir-hi la seva. “Molt probablement estarem obligats a plantejar una consulta”, ha afirmat Miranda, remarcant el tarannà “participatiu” del seu govern. Amb tot, l’alcaldessa també ha demanat “prudència” i ha declinat concretar quin seria l’àmbit d’actuació d’aquest segon sondeig.
Miranda ha explicat que, si els més de 1.800 veïns majors de 16 anys de les Botigues voten a favor d’abandonar Sitges per passar a ser residents de Castelldefels, el seu municipi “haurà d’encetar un altre procés participatiu per estudiar l’impacte entre la ciutadania”. L’alcaldessa s’ha mostrat favorable a la consulta convocada per part de Sitges –que cita a les urnes només els veïns de les Botigues-, però considera que els veïns de Castelldefels també hauran de tenir dret a pronunciar-se “amb un procés paral•lel”.

Maria Miranda ha insistit en tot moment en demanar “prudència” fins que es conegui el resultat del 26 de maig, i ha apuntat que desconeix els detalls de l’impacte que tindria per Castelldefels quedar-se amb el nucli de les Botigues. Confia que l’Ajuntament de Sitges facilitarà els detalls de les balances fiscals d’aquesta zona abans de celebrar la consulta, de manera que no ha entrat a valorar quins efectes positius o negatius suposaria pel seu municipi l’adhesió de les Botigues.

Amb tot, l’alcaldessa ha recordat que bona part dels més de 2.700 veïns d’aquest nucli -1.800 són els que tenen dret a vot a la consulta- ja tenen una relació diària amb Castelldefels “degut a la barrera geogràfica evident que els suposa el Massís del Garraf”, ja que el nucli urbà està ubicat just a l’altre extrem de la serralada. “Històricament aquest territori s’ha relacionat més amb nosaltres que no pas amb Sitges a nivell de serveis com el metge i les escoles”, ha apuntat. Així i tot, Miranda ha evitat posicionar l’Ajuntament a favor o en contra de l’adhesió.