Sitges tancarà l’agost amb un 85% d’ocupació

Els càmpings d’interior freguen la plena ocupació mentre que els de costa “pateixen” la falta d’estrangers

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Els allotjaments de l’àrea metropolitana de Barcelona tancaran el mes d’agost en les xifres d’ocupació previstes. A Sitges, per exemple, l’optimisme previ s’ha confirmat en una ocupació a l’entorn del 85% amb preus, això sí, inferiors als habituals. Unes bones xifres que s’expliquen per la gran afluència de turistes espanyols i una “tímida” recuperació de l’estranger. Al Maresme, després d’un juliol “desastrós” amb ocupacions del 30%, l’arribada “massiva i inesperada” de turistes francesos ben entrat l’agost ha, enfilat l’ocupació del 65%. Pel que fa als càmpings, els d’interior, gràcies al turisme local, ha fregat la plena ocupació metre que els de costa, més dependents de l’estranger, s’han quedat al 25% de l’assolida l’agost del 2019.

Els establiments de l’Alt Maresme han estat els més afectats de l’àrea metropolitana de Barcelona per la poca afluència de turistes estrangers aquest estiu. El president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, lamenta que tot i que confiaven en “remuntar” al juliol i a l’agost, la realitat ha estat una altre. De fet, el mes de juliol el qualifica de “desastrós” amb ocupacions d’entre el 20% i el 30% entre setmana i del 50% algun cap de setmana. “Tot ho hem tingut en contra”, es resigna.

Malgrat que l’agost va començar amb la mateixa atonia, Noguera explica que a partir del dia set van rebre una arribada inesperada de turistes, principalment francesos, que van omplir els establiments d’un dia per l’altre. Majoritàriament, afegeix, han estat francesos d’origen magribí que davant la dificultat de viatjar al Marroc per les restriccions imposades per la pandèmia han optat enguany per fer les vacances a poca distància de casa seva.

Aquesta onada de turistes ha permès tancar l’agost amb unes xifres d’ocupació de l’entorn del 65% que sembla que “no tindran continuïtat al setembre”. Tot i agrair l’arribada d’aquests clients, Noguera reconeix que molts hotels han tingut problemes per atendre’ls “en condicions” perquè bona part de les plantilles estaven en ERTO després de mesos treballant a mig gas. “Hem fet el què hem pogut”, reconeix.

Sitges tanca un bon agost

El públic català i espanyol ha permès als hotelers de Sitges tancar un “bon” mes d’agost amb ocupacions del 85%. Oskar Stöber, president del Gremi d’Hostaleria local, explica que tot i que la cinquena onada de la pandèmia els va afectar molt perquè “ho va aturar tot”, per l’agost eren optimistes.

Stöber agraeix al públic nacional haver apostat per Sitges i posa en valor el fet que, encara que d’una manera molt tímida, els client estranger “ha començat a tornar”. “Encara estem lluny de la normalitat, però després de mesos tant dolents qualsevol repunt, per petit que sigui, s’agraeix”.

El president del Gremi d’Hostaleria de Sitges insisteix que veient les ocupacions que han registrat altres destinacions catalanes “no es poden queixar”, però recorda que els preus estan molt per sota dels habituals i que afronten la temporada baixa amb “moltes incògnites” perquè viuen del turisme de negocis i convencions.

Balanç desigual als càmpings

Els càmpings metropolitans han viscut realitats totalment contraposades en funció de si el client majoritari era local o estranger. Així, els d’interior han fregat la plena ocupació mentre que els de costa s’han quedat al 25% de la registrada l’agost del 2019. Només han salvat algun cap de setmana, com el del 13 i 14 d’agost, on l’ocupació va ser molt alta, especialment als bungalows.

Francesc José Caballé, president de l’Associació de Càmpings de Barcelona, apunta que el poc client estranger que han tingut ha estat d’un perfil molt diferent al d’altres anys. Així, el públic familiar ha estat substituït per turistes joves de baix poder adquisitiu. Explica, per exemple, que han notat un increment significatiu de turistes que han arribat amb furgonetes no camperitzades. “Les furgonetes camperitzades són habituals als nostres càmpings, però aquest any hem vist molta furgoneta de repartiment mínimament condicionada”, afegeix.

Caballé confía que els càmpings de costa remuntin una mica al setembre amb l’arribada de turistes alemanys, però deixa clar que sigui com sigui la temprada estival serà “deficient”.

Castelldefels ple els caps de setmana

Malgrat el toc de queda i les restriccions d’aforament, el turista de proximitat s’ha mantingut “fidel” a Castelldefels (Baix Llobregat). Tot i que el turista estranger no ha superat el 3% o 4% del total, l’agost es tancarà amb una ocupació als hotels i apartaments turístics del 65% aproximadament.

Manuel Ángel Ortiz, president del Gremi d’Hostaleria de Castelldefels i el Baix Llobregat, destaca que al juliol van rebre la visita d’unes 700.000 persones i que els caps de setmana d’agost s’han superat els 150.000. Unes xifres que els han permès salvar l’estiu però que deixa molts empresaris en una situació complicada per afrontar l’hivern. “No hem fet suficient per tenir reserves i això molts ho pagaran”, lamenta.