Sitges realitza les actuacions periòdiques de prevenció i control de la legionel·losi a diferents equipaments públics

Els primers treballs s’han fet a finals d’agost a les escoles, llars d’infants i instal·lacions esportives municipals

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges ha realitzat les accions de prevenció i control de la legionel·losi anuals a les dependències municipals, escoles, llars d’infants públiques i zones esportives. Els controls dels potencials focus d’emissió s’han dut a terme a dutxes, aixetes, aspersors i dipòsits d’aigua, entre d’altres.

La Legionel·la és un bacteri que viu en aigües superficials com llacs, rius o estanys. D’allà pot colonitzar els sistemes d’aigua sanitària freda o calenta o altres instal·lacions que necessiten aigua per al seu funcionament i poden generar aerosols. Si es donen les condicions que afavoreixin el seu creixement i multiplicació (temperatura, brutícia, estancament), aquesta aigua colonitzada per Legionel·la, quan es dispersa en forma d’aerosol, es converteix en un focus d’infecció i pot arribar a concentracions del bacteri suficients per infectar l’ésser humà.

 

Les actuacions, que es realitzen, tenen com a objectiu reduir el risc de proliferació d’aquest bacteri mitjançant la revisió, neteja i desinfecció dels sistemes d’aigua, tant freda com calenta, de les diferents instal·lacions municipals. Posteriorment a la neteja i desinfecció es faran analítiques per comprovar que els tractaments s’han realitzat amb èxit.

Les desinfeccions van començar la setmana del 21 d’agost i han finalitzat aquest dimarts amb l’objectiu de tenir-ho tot a punt per a l’inici del curs escolar i la temporada esportiva.  Els treballs continuaran aquest mes de setembre a la prefectura de la Policia Local i al novembre, al Mercat Municipal.

El regidor de Salut Pública, Ignasi Rubí, manifesta que “aquestes actuacions i controls són habituals i obligatoris, es realitzen cada any a les instal·lacions de titularitat municipal, per prevenir la legionel·losi. És la nostra responsabilitat com a Ajuntament fer el manteniment higienicosanitari adequat als llocs de risc per prevenir per la salut pública. Realitzem les actuacions en aquesta època perquè les escoles han estat tancades durant el període estival i els centres esportius tenen menys activitat”.

 

Legionel·losi

La legionel·losi és una malaltia d’origen ambiental, causada pel bacteri anomenat Legionel·la, que es pot manifestar amb símptomes lleus semblants als de la grip com febre, malestar o mal de cap. En aquest cas desapareix sense necessitat de tractament. Però, si la legionel·losi es manifesta amb símptomes greus poden degenerar en pneumònia severa i es tracta amb antibiòtics.

Aquesta malaltia es transmet a través de l’aire, en respirar vapor d’aigua o aerosols que contenen el bacteri. Però en cap cas es contagia de persona a persona. Tampoc es transmet per ingestió de l’aigua de consum. Afecta sobretot gent gran o amb patologies prèvies greus que tenen un baix nivell de defenses.