Sitges prohibirà el consum d’alcohol a les rues del Carnaval a partir del 2022

Pendent de l'evolució de la covid-19, el municipi prepara actes reduïts amb aforament controlat

El Carnaval de Sitges prohibirà el consum d’alcohol a les carrosses de les rues de la Disbauxa i l’Extermini. És una de les novetats principals de la revisió del protocol que previsiblement aprovarà l’Ajuntament aquest dimecres, consensuat amb la Comissió del Carnaval.

“Volem una festa amb una imatge positiva i digne de veure”, sosté a l’ACN el regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, que lamenta que la covid-19 impedeixi celebrar les rues enguany. La intenció és recuperar les desfilades el 2022 i aplicar-hi el protocol actualitzat, que també redueix el nombre de carrosses participants. Per a aquest 2021, l’organització està acabant d’enllestir el programa d’actes, que estarà basat en propostes a porta tancada amb aforament limitat.

El document que es durà a aprovació del Ple de l’Ajuntament incorpora un annex on s’hi especifica que a les rues “no es podrà portar cap tipus de beguda alcohòlica a la carrossa” i es detalla que “només es permet el consum d’aigua”. El mateix annex adverteix que abans d’iniciar les desfilades es farà una inspecció per certificar que es compleix la normativa i s’avisa que es retiraran les carrosses que no ho facin.

L’objectiu de la nova regulació és deixar per escrit allò que fins ara era una recomanació dels organitzadors cap a les entitats participants, per tal d’aconseguir un ‘Carnaval 0/0’. Així ho assegura el regidor David Martínez, que lamenta que les tradicionals i mediàtiques rues de diumenge i dimarts de Carnaval a vegades havien quedat “deslluïdes”. “Volem evitar segons quines situacions”, apunta, mentre recorda que a municipis com Platja d’Aro (Baix Empordà) fa temps que han actuat en el mateix sentit.

Més enllà de la imatge de la festa, Martínez també subratlla que ja existeix una ordenança municipal que prohibeix explícitament el consum d’alcohol a la via pública. “En definitiva, volem fer complir l’ordenança i, al mateix temps, ajudar a fer que el Carnaval de Sitges torni a tenir la importància que tenia, la qual s’ha desvirtuat els últims anys”, resumeix el regidor.

D’altra banda, l’actualització del protocol també incideix en el nombre de carrosses i de participants. Martínez recorda que anys enrere les rues reunien gairebé 50 carrosses, fet que provocava desfilades massa llargues. L’any passat ja es va limitar a 45 grups, i ara s’aposta per retallar-ho fins les 41-43. Pel que fa als participants, el topall fins ara eren 100 persones, que s’eixamplaran a 125 per encabir la gent afectada per la retallada de carrosses.

Finalment, la revisió de la normativa també servirà per equiparar la importància dels personatges de la Reina i Sa Majestat Carnestoltes. “Fins ara, la Reina era una figura que sempre anava a remolc, i volem que tinguin rols equitatius”, defensa Martínez, que apunta que també han ampliat el nombre de membres de la Comissió del Carnaval.

Carnaval 2021: una festa “confinada”

L’actualització del protocol és un tràmit que l’Ajuntament i els organitzadors fan cíclicament, i Martínez lamenta que bona part de la nova normativa no es podrà aplicar aquest imminent mes de febrer. El regidor recorda que les rues es van donar per cancel·lades al setembre degut a la covid-19, si bé garanteix que enguany hi haurà “un altre tipus de Carnaval, d’estil confinat”.

Tot i que els organitzadors estan enllestint la programació, a l’aguait de quines seran les restriccions sanitàries entre l’11 i el 16 de febrer, Martínez diu que preparen sobretot actes reduïts a porta tancada. La intenció és celebrar esdeveniments a les seus de les entitats Retiro i Prado, així com també a l’Auditori de l’Hotel Melià. “Al cap i a la fi, són actes culturals i està demostrat que la cultura és segura”, subratlla, tot assegurant que hi haurà desinfecció dels espais i registre dels assistents. La previsió és presentar la programació la setmana vinent.