Sitges celebra la setmana contra els residus

S'hi celebran dos tallers sobre reciclatge

La Setmana europea contra els residus arriba a Sitges amb dos tallers de manualitats, per donar una segona utilitat a diversos tipus d’envàs, un cop ja s’han utilitzat per la funció per la qual van ser creats.

El primer dels tallers es fa aquest dimarts 22 de novembre, entre els 10h i les 14h al Cap de la Vila, amb la intenció de fer un punt de llibre a partir de càpsules de cafè utilitzades. El taller és apte per a tots els públics i té una durada d’uns 30 minuts. Per participar-hi, cal inscriure’s al correu educacioambientalsitges@gmail.com. Les persones que prenguin part del taller veuran com dues càpsules cafè, buides i aixafades, s’enganxen a un pal de fusta decorat, de manera que passen a esdevenir un punt de llibre personalitzat. Aquesta activitat coincideix amb la Book Truck del mes de novembre, que manté la iniciativa de donar un segon ús als llibres.

Les escoles de Sitges també són un públic molt preuat de cara a fer prevenció de residus, ja que molts dels hàbits que s’implanten a les escoles es traspassen posteriorment a la vida domèstica de les famílies. En aquesta línia, el dimecres 23 de novembre s’ha previst una dinàmica de tallers de reciclatge a les escoles de primària de Sitges.

El tercer taller de la Setmana de prevenció dels residus es farà el 25 de novembre a l’Espai Jove a les 17 h i amb una durada d’1 hora i 30 minuts. A partir d’un envàs de brick de llet de litre (o una beguda envasada en un brick rectangular) s’acaba aconseguint un portamonedes. Per fer aquesta sessió cal inscriure’s al correu educacioambientalsitges@gmail.com o bé al whatsapp del número 60729835, indicant nom i edat de qui hi vol participar.

Millores en la recollida de residus 

El regidor de Serveis urbans de l’Ajuntament de Sitges, Jaume Monasterio Miró, explica que “a més de fer accions per a la reducció dels residus que generem, també hem implementat canvis en la neteja al municipi per assolir millores en la gestió dels residus, com l’agrupació dels diversos contenidors de recollida en un sol punt, la implantació de les illetes mòbils al nucli antic o el servei porta a porta dels comerços”.

A més d’aquestes millores, el contracte de recollida que es va posar en funcionament el 2019 facilita i fomenta el reciclatge adient amb 12 punts de recollida d’oli domèstic i el servei de recollida de poda i voluminosos porta a porta. També s’hi inclou la minideixalleria mòbil, per arribar a tots els barris, Les Botigues de Sitges i el poble de Garraf. Igualment, cada mes es dona una segona vida als llibres a través de la furgoneta que en recull, amb el nom de Book Truck.

Dins de l’àmbit de les taxes municipals, l’Ajuntament bonifica els usuaris habituals de la deixalleria. El regidor Jaume Monasterio Miró recorda que “si s’acudeix un mínim de 10 cops l’any a la deixalleria o a la deixalleria mòbil, es pot registrar aquest ús en la targeta smart i obtenir un 20% de reducció en la taxa d’escombraries”.