Un total de 46 propostes es presenten als pressupostos participatius 2021 de Sant Pere de Ribes

Educació, cultura i espai públic són els àmbits que atrauen més candidatures

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

La ciutadania de Sant Pere de Ribes ha presentat un total de 46 propostes a l’edició 2021 dels pressupostos participatius, gairebé el doble de l’any passat quan se’n van presentar 25. Ara s’obre un període d’esmenes, fins al 17 d’octubre, d’aquells projectes que poden ser admesos si s’ajusten a les observacions que la comissió tècnica a emès en els informes de la validació. 26 sol·licituds ja han estat acceptades i únicament 4 s’han exclòs directament per haver-se presentat fora de termini o per procediment erroni.

El gruix més important de projectes al procés de pressupostos participatius està vinculat amb l’àmbit d’educació, amb un total de 17 candidatures, seguit de Cultura (6) i Espai Públic (4). També hi n’hi ha de mobilitat, tecnològiques i pel comerç local, entre d’altres.

Les llista provisional i la documentació de les propostes presentades es poden consultar a https://www.santperederibes.cat/ajuntament/participacio-ciutadana/pressupostos-participatius-2021/propostes-presentades. Una vegada les esmenes hagin estat revisades el dia 20 d’octubre s’iniciarà el període de votació de les propostes que formin part de la llista definitiva.

Segons l’alcaldessa, Abigail Garrido, “és una bona notícia que la convocatòria d’enguany hagi assolit aquest nivell de participació, en una edició reorientada cap al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a Sant Pere de Ribes. D’aquesta manera, seguim amb els plantejaments que vam fer el 2020, quan vam apostar per fer uns pressupostos participatius més socials, apostant, aleshores i ara, per la cohesió social, per reduir les desigualtats i per la sostenibilitat, la salut i el benestar de les persones”.

Sessions públiques telemàtiques per presentar els projectes

Per segon any consecutiu, els promotors de les diferents propostes les podran presentar públicament en dues sessions que inicialment s’havien anunciat presencials i que finalment seran telemàtiques. Es faran els dies 13 i 14 d’octubre, a les 19h a través de la plataforma Zoom (ID 773 688 0987) i es podran seguir al canal Youtube de l’ajuntament. Fins el 2019, aquestes presentacions havien estat presencials, però el 2020 es va canviar el format a causa de la Covid-19.

Les persones o entitats que vulguin exposar els seus projectes presentats cal que s’inscriguin prèviament enviant un correu a alcaldia@santperederibes.cat per assignar-los una data i horari tot indicant les seves preferències.

Uns pressupostos alineats amb l’Agenda 2030

Els pressupostos participatius d’enguany mantenen el model de categoria única establert el 2020 a causa de la pandèmia (abans hi havia 2 categories), fomentant la presentació de propostes que avancin cap els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els ODS formen part de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides amb la finalitat de donar resposta, abans de que finalitzi la present dècada, als grans reptes del planeta com ho són l’eradicació de la pobresa, la lluita contra la desigualtat i la injustícia i posar fre al canvi climàtic.

La dotació econòmica dels pressupostos participatius és de 170.000€, una quantitat que es repartirà entre els projectes amb més suport popular fins a quedar exhaurida.

Votacions

El període de votacions serà del 20 d’octubre al 7 de novembre. Tothom qui ho vulgui, podrà votar presencialment a les oficines de l’OAC, a través d’ordinadors disposats per a aquesta funció, amb el suport del personal municipal, si s’escau. Telemàticament, es podrà votar a través del procediment establert a la web municipal.

El procés de votació és obert a les persones majors de 16 anys empadronades al municipi. Cada persona podrà votar fins a un màxim de 5 propostes, amb un escalat de 5, 4, 3, 2 i 1 punts que no caldrà necessàriament exhaurir.

La publicació dels resultats es farà en el termini màxim d’una setmana a partir del dia que finalitzi el període de votació.

Fases restants del procés de pressupostos participatius

  • 5 al 17 d’octubre: presentació d’esmenes.
  • Dies 13 i 14 d’octubre, a les 19h: sessions públiques telemàtiques de presentació de projectes.
  • 20 d’octubre al 7 de novembre: votacions.
  • 10 de novembre: publicació dels resultats.
  • 11  i 12 de novembre: sessions de presentació del pressupost municipal 2022. 
  • 16 de novembre: sessió plenària d’aprovació del pressupost municipal.