Sant Pere de Ribes emfatitza el rebuig a la violència envers les dones

La programació dels actes de celebració del 25N creix amb iniciatives proposades per les entitats que formen part de la Coordinadora Feminista – LGTBI de Sant Pere de Ribes

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge de la pancarta a l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Cedida

Amb motiu del Dia Internacional per l’eradicació de la Violència Envers les Dones, el 25 de novembre, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes convoca a una concentració davant dels edificis institucionals de la Casa de la Vila i la Vinya d’en Petaca. A les 12h es llegirà el manifest unitari en rebuig a la violència masclista consensuat per la Generalitat de Catalunya, les Diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. Tot seguit es farà una penjada de llaços liles en record a cada dona i infant assassinats per violència masclista durant aquest any, on es visibilitzarà el llistat de noms de les víctimes publicat per feminicidio.net. Tothom que ho vulgui podrà participar-hi i deixar missatges en un espai que s’habilitarà paral·lelament. També es penjarà la pancarta en contra de la violència cap a la dona als balcons de l’Ajuntament a Ribes i a les Roquetes i les façanes s’il·luminaran de lila.

Una altra de les iniciatives que donen suport la commemoració del 25N d’enguany al municipi és la Marxa reivindicativa “Stop Violència de Gènere. El Jovent també és víctima”, organitzada per l’Espai Jove Les Roquetes, que s’iniciarà a la Rambla de Rafael Alberti el mateix 25N a les 20h i finalitzarà amb la lectura d’un manifest a la plaça de la Vinya d’en Petaca amb la participació dels col·lectius Foguera Lila, Punt R, Entitat cultural i esportiva GER, Espai Jove Les Roquetes i UCFR. L’hora prevista d’arribada a la plaça serà a les 21h i es farà un pilar de dones a càrrec dels Castellers de les Roquetes.

ALTRES ACTES

També la Coordinadora Feminista – LGTBI de Sant Pere de Ribes organitza aquest dissabte 23 de novembre una performance amb lectura de manifest, l’actuació del grup musical “Músics per la igualtat”, el concert de la cantautora “La Zorra” i vermut. Es farà a la plaça Marcer de Ribes a partir de les 12 hores. A més a més, el Cinema Ribes acollirà un cinefòrum amb la projecció del documental “Un hombre mejor” amb presentació i debat a càrrec de la Coordinadora Feminista – LGTBI de Sant Pere de Ribes, el dia 28 de novembre a les 19.30h. El preu de l’entrada serà 5 euros.

Posteriorment a la diada, la Colla de La Dragona de les Roquetes també se sumarà als actes commemoratius amb una Masterclass de zumba que tindrà lloc el dijous 21 de desembre al CC L’Espai d’11h a 13h.

EL SERVEI D’INFORMACIÓ I ATENCIÓ A LES DONES HA INCORPORAT RECENTMENT EL SERVEI D’ATENCIÓ PSICOLÒGICA A INFANTS I ADOLESCENTS QUE VIUEN O HAN VISCUT EN CONTEXTOS DE VIOLÈNCIA MASCLISTA.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes disposa d’un Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) que es va posar en marxa el 2010 per atendre, informar i assessorar a les dones en l’exercici dels seus drets en tots els àmbits de la vida i, especialment, en la manifestació més extrema de les desigualtats de gènere que és la violència masclista. A més, l’any 2016 va aprovar un Protocol municipal per a l’abordatge de la violència masclista al municipi, que és el document operatiu que estableix els criteris que han de guiar la pràctica professional i des de setembre d’aquest any ofereix servei d’atenció psicològica a infants i adolescents que viuen o han viscut en contextos de violència masclista.

El SIAD és el canal d’entrada a la Xarxa d’atenció i recuperació integral a les dones que pateixen o han patit violència masclista i als seus fills i filles de la Generalitat de Catalunya i com a servei d’informació i primera atenció ofereix assessorament jurídic en dret civil (separacions i divorcis, guarda i custòdia de menors, convenis i plans de parentalitat…) i violències masclistes i un servei d’atenció psicològica per a dones.

Enguany, el servei s’ha ampliat amb la posada en marxa, des de l’1 de setembre del servei d’atenció psicològica a infants i adolescents que viuen o han viscut en contextos de violència masclista. Aquest servei està adreçat també a adolescents víctimes de relacions afectivosexuals abusives – esporàdiques o de parella- o d’altres manifestacions de la violència masclista. El servei també atén a infants i adolescents LGBTI que viuen o han viscut qualsevol discriminació per qüestions de gènere. Així mateix, des del SIAD s’ofereix també suport i acompanyament social en la tramitació dels recursos i ajuts.

Aquests serveis, gratuïts per a la ciutadania, requereixen de cita prèvia i de derivació, en el cas de l’accés al servei d’atenció psicològica. Per concertar cita amb el SIAD us podeu adreçar a les OAC, trucar als telèfons 93 896 73 00 o al 93 810 92 10 (extensió 139) en horari d’atenció de 9 a 14h o bé escriure un correu electrònic a siad@santperederibes.cat.