fbpx

Les escoles de Sant Pere de Ribes esperen un gran increment d’alumnes al llarg del curs

Avatar photo

S'espera l’arribada de noves famílies residents al municipi que matriculen els seus fills amb el curs començat

Els equipaments educatius de Sant Pere de Ribes estan preparats per rebre aquest dilluns, 13 de setembre, prop de 3.900 alumnes per a l’inici del curs escolar 2021-2022, una xifra que es veurà incrementada en les properes setmanes i mesos per l’arribada de noves famílies residents al municipi. D’aquest total, uns 3.600 corresponen al segon cicle d’infantil, primària i secundària, i prop de 200 a les llars d’infants municipals. Només en els primers dies, els centres educatius comptaran amb 53 places afegides per matrícula viva, és a dir, d’alumnat inscrit fora de termini.

Segons ha explicat l’alcaldessa, Abigail Garrido, “moltes de les famílies que s’han inscrit en els darrers dies venen, o d’altres llocs d’Espanya, o d’altres països. Una vegada més, li estem reclamant al Departament d’Educació que no faci les planificacions amb el padró municipal, sinó que vegi la línia de matrícula viva que tenim any rere any en el nostre municipi, però ens trobem un cop més amb un inici de curs en què els haurem de demanar que es posin les piles per dotar-nos de més recursos”.

La regidora d’Educació, Paqui Carrasquilla, ha anunciat que de cara al curs 2021-2022 “hem apostat per les inversions aprovades en els pressupostos participatius, com la rampa que estrena l’escola Santa Eulàlia i la millora del pati de l’escola Mediterrània, que anirem fent per etapes. A més, estem treballant en arreglar banys i altres necessitats a l’escola Els Costerets. Aquestes són algunes de les coses que ha fet l’Ajuntament, a les quals s’ha d’afegir altres que ha fet la Generalitat i que hem aconseguit després de molt lluitar”.

Més matrícula viva

Sant Pere de Ribes té un índex de matrícula viva força elevat que fa incrementar el nombre d’alumnes al llarg del curs respecte del que s’ha previst inicialment. Enguany, davant d’aquesta situació s’ha repartit la matrícula viva per totes les escoles de Ribes, amb la finalitat que els infants que arribin a mig curs només vagin a l’escola amb places vacants.

L’arribada de nou alumnat reverteix la tendència inicial de descens en el nombre de matriculacions pel descens de la natalitat i l’obertura d’un nou institut a Olivella. D’entrada, això provoca una reducció d’alumnat a primer d’ESO a tots dos nuclis, mentre que la resta de cicles i cursos segueix en les mateixes xifres que l’any passat.

Les mesures davant la Covid-19

El curs 2021-2022 comença amb menys limitacions pel que fa als protocols establerts per la Covid-19. Aquestes són les principals novetats:

  • No cal aplicar els protocols de neteja seguits el curs 2020-2021. S’ha vist que la propagació del virus a través de les superfícies és força menor del que es pensava en un principi. Per aquest motiu, n’hi ha prou amb limitar la neteja i desinfecció d’espais amb periodicitat diària al final de la jornada.
  • Els centres poden dur a terme les activitats extraescolars previstes.
  • Les famílies poden acompanyar els infants en el període d’adaptació seguint les mesures de prevenció i seguretat.

L’afectació de l’activitat docent durant el curs 2020-2021 per la Covid-19 ha estat mínima. Puntualment, s’han tancat grups a les escoles i instituts, però en general els centres han mantingut la seva activitat, sense cap aturada rellevant.

Actuacions impulsades des dels pressupostos participatius

Durant els mesos d’estiu, s’han executat dos projectes de caire educatiu impulsats des dels pressupostos participatius al municipi. A més, s’han fet les primeres passes en un tercer. Són els següents:

  • Rampa d’accessibilitat de l’escola Santa Eulàlia (41.360,97€).
  • Adequació de la sala polivalent de l’edifici de Can Puig, segons el projecte Juguem a Ribes (58.090,52€). Aquesta actuació ha inclòs millores en finestres, aire condicionat, parquet i armari. El projecte Juguem a Ribes proposa crear un espai on les famílies puguin jugar amb els seus infants.
  • Treballs previs per a l’adequació dels patis de l’escola Mediterrània: adjudicació de la memòria valorada i l’estudi topogràfic de l’actuació.

L’Ajuntament també té previst dur a terme aquests dies la col·locació de baranes protectores davant les portes principals de les escoles Parellades i Els Costerets. En el primer d’aquests dos centres, s’ha millorat la il·luminació del carrer Margarida Xirgu, mentre que als Costerets s’ha fet la memòria valorada de la rehabilitació de l’escomesa i les instal·lacions d’aigua dels banys.

Millores als patis de les llars d’infants

En els darrers mesos, s’han adjudicat les memòries valorades per a la millora dels patis de les llars d’infants El Cargol i L’Espígol. L’adequació d’aquests espais tindrà un cost total de 60.000€, repartits a parts iguals entre els dos centres (30.000€ i 30.000€), i amb subvenció de la Diputació.

A totes aquestes actuacions i projectes hi hem d’afegir les obres de manteniment dutes a terme per la Generalitat a 3 escoles del municipi:

  • La Riera de Ribes: Reparació de les filtracions del gimnàs.
  • Els Costerets: Reparació de les façanes, afectades per filtracions. Aquesta actuació és previst que finalitzi a l’octubre.
  • Santa Eulàlia: Substitució de les finestres de la planta baixa.

Els projectes de futur

L’institut-escola Xaloc de les Roquetes, un dels projectes més esperats al municipi, podria fer una passa endavant amb l’aprovació del projecte d’obra en el ple municipal d’aquest mes de setembre. Paral·lelament, s’està a l’espera de la signatura del conveni amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per a l’execució dels treballs. Aquest nou equipament educatiu s’ha d’aixecar al sector del Parc Central, en uns terrenys situats al costat de l’escola Mediterrània. Cal recordar que el Xaloc es troba en una situació de provisionalitat des de 2012.

Per la seva banda, l’ampliació de l’institut Montgròs està pendent d’una modificació del planejament urbanístic que pot trigar uns anys. Pel que fa al projecte d’una nova llar d’infants a les Roquetes, aquest mes de setembre començaran les tasques d’un estudi subvencionat per la Diputació de Barcelona per conèixer les necessitats de formació, específicament durant l’etapa de 0 a 3 anys.

Més sol·licituds de beques per via telemàtica

La convocatòria de beques per a llibres i material escolar d’aquest curs 2021-2022 ha començat el 6 de setembre. Com a novetat, les famílies disposen de dos punts d’informació (Can Puig, a Ribes, i l’Aulari Blanc, a les Roquetes) per fer els tràmits en línia. La finalitat d’aquesta iniciativa és que la majoria de les sol·licituds es presentin per via telemàtica. Per la seva banda, les beques a les llars d’infants es resoldran entre els mesos de setembre i octubre.

Durant el curs 2020-2021, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha subvencionat llibres i material a 941 infants per un import total de 120.000€. La meitat de les famílies beneficiàries eren usuàries de serveis socials i la resta tenien uns ingressos inferiors a 18.000€. Pel que fa a beques a les llars d’infants, durant el curs passat s’han repartit 94.000€ per subvencionar les quotes mensuals i el servei de menjador.

Un nou Programa de Formació i Inserció (PFI) de perruqueria

Pel que fa als estudis postobligatoris ofertats al municipi, la gran novetat del curs 2021-2022 és el PFI (Programa de Formació i Inserció) d’auxiliar en imatge personal: perruqueria i estètica. A més, continuen els PFI d’auxiliar en vendes, oficina i atenció al client, i d’auxiliar en hoteleria, cuina i serveis de restauració. Totes 3 formacions les ofereix l’institut Alexandre Galí des de les instal·lacions municipals de l’Aulari Blanc.

D’altra banda, es mantenen els mateixos cicles de grau mig i superior, amb la reivindicació que se n’obrin de nous. La Generalitat ha denegat la petició de l’institut Alexandre Galí de crear un cicle de grau mig de la família d’energia i aigua. El curs passat, Sant Pere de Ribes va guanyar un cicle nou, de grau mig de cures auxiliars d’infermeria.

L’Escola Municipal de Persones Adultes (EMPA) també ofereix els mateixos estudis que el curs 2020-2021, aquest cop amb plena presencialitat. El període de matriculació finalitza aquest divendres, 10 de setembre.

El regidor de Formació Professional i d’Oficis, SEFED i Escola d’Adults, Josep Maria Llopart, ha assegurat que “hauria estat molt interessat poder comptar amb el cicle formatiu de la família d’energia i aigua, perquè precisament aquest any s’han quedat molts alumnes de Formació Professional a casa”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

FiraTàrrega porta els espectadors a la piscina en el marc d’una estrena internacional

Notícia següent

Detenen un home al barri del Carrilet de Reus per tràfic de drogues

Notícies relacionades