La Caldera de Biomassa assoleix els objectius fixats

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge de la caldera de Biomassa. Cedida

El 10 de maig de 2018 es va inaugurar a l’Espai Blau la caldera de biomassa que permet fer funcionar el sistema de calefacció i aigua calenta amb estella forestal de proximitat. Després d’un any a ple rendiment, la transició cap a aquesta energia renovable sostenible i menys contaminant ha produït un important estalvi de consum, d’emissions i de diners, complint així amb els objectius previstos per a aquesta instal·lació.

Segons les dades recollides de l’1 de juny de 2018 al 31 de maig de 2019, la caldera de biomassa ha cobert més del 95% de l’energia utilitzada pel complex esportiu -només puntualment s’ha hagut de complementar amb gas natural a causa d’alguna incidència ocasional-. També els consums energètics han estat inferiors respecte al mateix període els anys anteriors: el 2018-19 va ser de 858.001 kWh i el 2017-18, de 956.580 kWh. Alhora s’han reduït les emissions de CO2 en 194,3 tones. Quant a l’estalvi econòmic anual que suposa la utilització de la biomassa com a font d’energia alternativa al mateix consum en gas és de 7.115 euros.

La caldera de biomassa forma part del projecte d’eficiència energètica, promoció i generació d’energies renovables que està duent a terme l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes amb cofinançament dels fons europeus FEDER i de la Diputació de Barcelona i que aquest any 2020 preveu la construcció de la planta d’assecament i emmagatzematge de biomassa al polígon de la Vilanoveta. Aquesta nova instal·lació permetrà tractar les restes vegetals dels boscos del territori per tal de proveir estella per a la caldera de l’Espai Blau i d’altres que s’instal·lin als equipaments municipals, tancant així el cercle d’autosuficiència (gestió, producció i consum propis).

Quan a la gestió dels boscos, s’està treballant conjuntament amb l’associació de propietaris forestals, NODE Garraf i altres ajuntaments de la comarca per a la seva neteja i l’aprofitament de la massa forestal i així mantenir l’entorn natural i al mateix temps produir estella, la font d’energia orgànica que s’utilitza per a la combustió de la biomassa.

Seguint en la línia de la sostenibilitat, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes continuarà apostant per aquesta i altres fonts d’energies renovables, com la fotovoltaica, que el govern local ja ha avançat que vol instal·lar a equipaments municipals.