Abigail Garrido: “El projecte més important que tenim és fer costat a tots els veïns i veïnes”

Entrevista a l'alcaldessa de Sant Pere de Ribes

Imatge d'Abigail Garrido, alcaldessa de Sant Pere de Ribes. CEDIDA

Quina valoració fa del que va de mandat fins al dia d’avui?

La veritat és que és un mandat que no ens esperàvem mai de la vida que haguéssim de tenir. Per tant, és un mandat molt diferent. Crec que ens han canviat moltes coses i, sobretot, prendre decisions amb moltíssima incertesa, però si hi ha una cosa que no ens ha variat és aquesta energia i ganes per estar al costat dels veïns i veïnes del municipi.

Han pogut tirar endavant tots els projectes que tenien previstos?

No hem pogut tirar endavant tots els projectes previstos i això canviarà d’aquí a final de legislatura. Hi haurà decisions, que de fet ja hem començat a prendre, en projectes que no podrem fer realitat perquè en aquest cas el projecte més important que tenim al municipi és fer costat a tots els veïns i veïnes, a l’activitat econòmica de proximitat i el comerç local, per pal·liar totes les conseqüències d’aquesta crisi econòmica. Per tant, les prioritats han canviat i hem de ser valents també per entomar aquestes noves prioritats.

Quin impacte ha tingut la covid-19 al municipi?

Per nosaltres ha estat un impacte molt similar al d’altres municipis del nostre país, però no per això menys dolorós. Hi ha persones que han perdut als seus familiars i, fins i tot, en el mateix ajuntament hi ha treballadors que també han vist afectades les seves pròpies famílies. Lamentem que aquesta situació hagi sobrevingut d’aquesta manera.

Com tots els municipis, també estem patint els efectes d’aquesta pandèmia en temes de crisis econòmica i també social, en la qual hem vist com s’incrementen els serveis socials i les demandes de la població, i com hem de fer front a aquesta nova ciutadania que no havia estat mai als serveis socials i en canvi ara per primera vegada necessita el suport de l’administració local.

S’han hagut de replantejar el pla de mandat?

El pla de mandat el continuem tenint amb els nostres compromisos perquè tot allò que puguem assumir d’aquest pla de mandat ho farem, però alhora també hi ha un pla de mandat paral·lel de la covid-19. Aquest nou pla de mandat ens ha fet posar diners que no teníem previstos en una sèrie d’accions que hem posat en marxa fruit d’aquestes noves necessitats.

Quina valoració fa d’aquesta temporada turística tan atípica?

És una temporada turística molt diferent de les que havíem viscut i que té un impacte econòmic molt negatiu. Per nosaltres com a municipi, estant al costat mateix de Sitges, tenim també un impacte en l’ocupació important. Hi ha moltes persones que s’ocupaven durant gran part de l’any en els llocs de treball que generava l’hostaleria de Sitges i hem vist com aquest impacte ha representat anar a ERTOs o perdre directament la seva feina. Per tant, fem  una valoració complicada d’aquesta situació i crec que aquest sector necessita un suport important perquè tot el que en deriva, des de llocs de feina a empreses que treballen indirectament amb aquest sector, també necessitem donar-los un impuls.

Sant Pere de Ribes ha estat notícia perquè s’han celebrat reunions dels negacionistes de Dolça Revolució sense mascareta ni guardant mesures de seguretat. Quina opinió li mereix a l’alcaldessa?

Lamento molt aquesta situació i el fet que pensar d’una manera determinada pugui afectar la salut d’altres persones. Crec que, malgrat que pugui haver pensaments diferents, els negacionistes han de pensar que la seva actitud pot generar risc per la salut d’altres persones i aquesta crec que és una de les línies vermelles que s’han de tenir en compte en aquest sentit. Sant Pere de Ribes ha posat tot el que estava al nostre abast perquè aquestes reunions no produïssin.

Ikea ha obert al municipi el seu primer Planning Studio a l’Estat. Quina importància té això per a Sant Pere de Ribes?

Per nosaltres és una importància real, però també simbòlica. El fet que una empresa amb una gran implantació mundial com Ikea hagi escollit Sant Pere de Ribes per obrir la seva primera botiga d’aquesta tipologia ens honora i ens ratifica allò que fa temps vam començar a treballar com un eix estratègic d’activitat econòmica a la Rambla del Garraf. En aquest sentit estem molt contents que aquesta botiga s’hagi pogut obrir i que a poquet a poquet a la Rambla del Garraf es vagin consolidant les activitats.

Quan serà una realitat el projecte de l’Autòdrom de Terramar?

Esperem que per l’any vinent s’hagin fet tots els tràmits i puguem començar les primeres obres d’urbanització per tal que aquest projecte durant l’any 2021 i 2022 pugui acabar sent ja una realitat al nostre municipi i, en aquest context que estem vivint, pugui generar els llocs de feina que la pròpia activitat posarà en marxa i que també serà una bona notícia pel municipi.

Quins beneficis aportarà a Sant Pere de Ribes?

Nosaltres creiem que els beneficis són en primer terme la recuperació del patrimoni històric, que en aquests moments ja té problemes de manteniment de la seva pròpia estructura i es va deteriorant. En segon terme, la recuperació de la riera, que en aquests moments està amenaçada per espècies invasores i altres qüestions que a través de l’actuació també es posarà en valor i es recuperarà. I la tercera part és l’activitat econòmica i la generació de llocs de feina que ens representarà aquest projecte.

Després d’anys amb els impostos i les taxes congelades, s’ha fet una actualització de les ordenances municipals de cara al 2021. A què és deu aquest increment en alguna de les taxes?

Es deu bàsicament a poder fer una política de redistribució. Els impostos no serveixen per a una altra cosa que prestar serveis a la ciutadania i que tots els serveis bàsics estiguin garantits. Per aquesta raó, en primer lloc és perquè aquest escreix d’ingressos puguin anar a la redistribució per aquelles persones que per primera vegada veuran com no poden fer front als seus propis impostos. Per tant, la redistribució es farà en el pagament dels mateixos impostos i en ajuts directes a aquest pagament d’impostos.

Per altra banda, també tenim nous serveis que obriran les seves portes l’any 2021 i també hem de donar creació de llocs de treball i poder fer front a aquestes obertures com serà el Castell de Ribes, el pavelló poliesportiu de Ribes, el teatre de les Roquetes, etc. Generarà dinamisme cultural i social i aquest també té un cost de manteniment i, en aquest sentit, treballem per reequilibrar el pressupost dels ingressos i les despeses pensant sempre en la redistribució.

Per últim, s’han dut a terme les votacions per als pressupostos participatius. Quina valoració fa de com han anat?

Estem molt satisfets de la participació en els pressupostos participatius per dues raons. Primer perquè estem vivint un any molt atípic i diferent i pensàvem que això afectaria negativament en la participació, i ens estem sorprenent positivament de com la gent ha presentat moltes propostes i que, a més, està participant en la votació. Això vol dir que tenim un Sant Pere de Ribes actiu, dinàmic i compromès.