Abigail Garrido: “Hem fet un gran impuls en habitatge i ara en veiem els fruits”

Avatar photo
Entrevista a l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido

Abigail Garrido encara el seu tercer mandat a Sant Pere de Ribes amb l’habitatge o les transformacions urbanístiques com a temes centrals. Els canvis al Casc Antic, les noves promocions d’habitatge, la mobilitat sostenible i la indústria enfocada en la cadena del fred són alguns dels projectes que té entre mans. En parlem en aquesta entrevista a La Ciutat.

 

El mes de gener hem tingut la Festa Major d’hivern de Sant Pau i ara la de Santa Eulàlia. Com estan anant?
Han sigut uns dies meravellosos. La Festa Major d’hivern, tant de Sant Pau com de Santa Eulàlia, són moments molt especials. En el cas de Sant Pau és única, perquè pugem a l’ermita, fem el romiatge, amb totes les bèsties de foc… és un moment únic per gaudir del paisatge i deixar el poble a l’esquena. I ara estem de ple en les festes de Santa Eulàlia, amb els carrers omplint-se de gent.

 

Han aprovat els pressupostos de 2024 amb el suport de diversos grups de l’oposició, tot i tenir majoria absoluta.
Hem pogut tramitar els pressupostos en temps i forma, i també de manera participada amb els grups municipals. Sumar mirades d’altres grups és important, perquè representa altres mirades de veïns del poble. És clau trobar línies de col·laboració i hem pogut marcar les prioritats del pressupost a través d’acords amb altres formacions.

 

Quines són aquestes línies prioritàries?
Aquest pressupost està molt centrat en les persones. Volem que la igualtat d’oportunitats sigui efectiva i el pressupost ha de redistribuir. D’altra banda, hem apuntat el que seran algunes de les inversions d’aquest mandat. Tant en habitatge com en l’espai públic. És important que aquest espai de relació de les persones sigui accessible i inclusiu. A més, els equipaments també tenen un fort pes. Hem fet molta feina en posar-los al dia, n’hem construït de nous i aquesta legislatura tindran un gran impuls.

 

Una de les transformacions urbanes és la que està prevista al Casc Antic. Què ha de modificar?
És un dels projectes importants de la legislatura, més enllà que no hem deixat de fer millores als cascs antics de Ribes i les Roquetes. Bàsicament, hi ha un tema d’accessibilitat. Les voreres no fan ni mig metre i les persones no poden transitar en condicions.

També tenim el deure de treballar per espais més inclusius perquè la ciutadania els pugui gaudir. En aquesta línia està la recuperació de la plaça de la Vila, la plaça de la Font o el carrer Major, que entrarien dins de la primera fase que estem treballant amb la Diputació. Hem de transformar el que és una carretera en un espai urbà que doni condicions per a les persones.

 

 

Entre els projectes amb la Diputació de Barcelona, també hi ha el carril bici a Sitges.
La mobilitat sostenible és un element essencial. Hem posat en marxa un carril bici entre Ribes i Roquetes, però alhora treballem en aquesta connexió entre Ribes i Sitges per transitar de manera sostenible i agradable. L’objectiu és tenir cada vegada més itineraris d’aquest tipus, que representa també salut. Aquests projectes van en la línia de tenir un espai saludable.

 

Parlava de la importància de l’habitatge en el pressupost. Quins projectes tenen en marxa?
En els últims anys hem fet un gran impuls en habitatge i ara en veiem els fruits. Hem posat en marxa habitatges en els quals ja viuen persones, hem comprat habitatge per tanteig i retracte, estem fent lloguers amb la Generalitat i vam comprar un bloc de pisos amb la Generalitat. Al final de la legislatura, aconseguirem tenir 250 habitatges nous de protecció oficial en règim de lloguer assequible. Hem començat dos blocs de pisos amb INCASÒL i a l’estiu s’acabarà un altre amb una fundació. A més, hem obtingut fons europeus per dos blocs més. El 33% dels habitatges seran per a gent jove i el 7% seran inclusius.

A banda d’això, estem treballant en un pla parcial on la majoria d’habitatges seran de protecció oficial en règim de lloguer assequible. Serien 311 nous habitatges que se sumarien als 250. Tot i això, hem de fer més esforços i cridem a altres administracions perquè ens ajudin. Som un municipi tens en habitatge i ha de ser un tema primordial.

 

Apel·la a altres administracions, creu que els ajuntaments han de tirar massa del carro?
Hem hagut de lluitar molt, però també he de dir que hem tingut una connexió directa amb l’Agència Catalana d’Habitatge. Sempre que hem tingut alguna qüestió, hem tingut nexes de col·laboració i diàleg. Temps enrere, pensàvem que seria impossible arribar a tenir convenis de col·laboració i hem pogut obrir una oficina d’habitatge al municipi. Encara demanem més perquè tenim molta feina per fer i la gent necessita aquesta oportunitat.

 

 

Han patit un contratemps amb les obres de l’institut-escola Xaloc. Com ha d’afectar aquesta nova licitació a les obres?
Lamentem que les obres s’hagin aturat perquè l’empresa hagi abandonat l’obra. Ens hem vist obligats a elaborar una nova licitació i ho estem fent amb tota la celeritat que està en les nostres mans. Hem de recordar que és l’Ajuntament el que està impulsant la seva construcció amb fons propis, però ho hauria d’haver fet la Generalitat fa molts anys. En el cas de l’educació, la col·laboració és complicada. Estem fent de banc de la Generalitat.

 

Quin nou calendari tenen entre mans?
Ara estem recalculant aquesta qüestió al mateix temps que preparem els plecs. Abans de finalització de l’any no es podran reiniciar les obres.

 

El Centre de dia de les Roquetes era un objectiu per aquesta primera meitat del mandat. Com està aquest tema?
Estic contenta. La passada setmana ens vam reunir amb el conseller i estem treballant en una línia perquè el centre el gestioni la mateixa Generalitat. Es farà càrrec del Centre de dia i amb aquest model tindrem més de 40 places públiques, no només 20. Serà molt més accessible per a les famílies.

 

Un dels punts que volia desenvolupar aquest mandat era la indústria. Quines línies volen treballar?
La primera és tenir espai per a les empreses que vulguin ubicar-se al nostre territori. Per tant, estem treballant en l’ampliació del polígon industrial. Alhora, busquem l’especialització d’aquest polígon. Veiem que cada vegada més la marca del Garraf està perdent pes industrial, però també veiem com es comporten altres espais industrials al país. Els que tenen èxit treballen en una especialització.

Per això, conjuntament amb una empresa del polígon com AKO tenim un projecte per crear un HUB al voltant de la cadena del fred. Els aliments passen per un camí on s’ha de garantir la cadena del fred, que en molts casos no està digitalitzada i fa perdre aliments. Aquest projecte pot ser un motor per atraure empreses especialitzades en aquest sector i amb llocs de treball de valor afegit. Retenir el talent també és un objectiu.

 

 

La indústria és un d’aquests temes que també s’han d’abordar amb visió de Vegueria del Penedès per complementar-vos?
La coordinació és vital. En la vegueria hi ha reptes que hem de treballar conjuntament. Un és la indústria. Cadascú té una realitat determinada que ens pot ajudar a tenir aquestes especialitzacions. Un tema també important per qualsevol desenvolupament econòmic és la comunicació. Hem de fer una aposta per a la mobilitat. Tenim un territori poc, mal connectat i de manera poc sostenible. Necessitem també que aquest peatge que ens penalitza, tant a habitants com a empreses, sigui una de les línies prioritàries de la Generalitat. D’aquesta manera, seríem més competitius.

 

Quines altres qüestions es poden tractar en aquesta aliança?
A banda d’aquests, la sanitat també és un tema important. Hem de potenciar els hospitals comarcals. Sant Pere de Ribes en té un amb un projecte d’ampliació ja pressupostat pels pròxims cinc anys. Hem d’estar units i coordinats perquè aquestes infraestructures necessàries siguin una realitat. El mateix passa amb la lluita pels centres bàsics de salut. La ciutadania pateix la no atenció adequada per la manca de personal.

A més, en termes d’educació, s’està fent un treball important en la Formació Professional (FP) per fer un mapa de la zona. Crec que en aquest sentit s’ha tingut en compte el territori i les seves especialitzacions.

 

Hi ha bona relació amb grups de l’oposició. Es planteja integrar algun partit al govern tot i tenir majoria absoluta?
No tanquem la porta mai, sempre estem amb la mà estesa per garantir el màxim de mirades possibles. Treballem des del punt de vista dels compromisos mutus. Si els grups de l’oposició mostren projectes amb què podem arribar a acords, volem complir la paraula. Així és com s’estableixen les confiances. Vivim moments d’excessiva picabaralla i la gent no vol això.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ERC i PSC uneixen forces a Barberà del Vallès

Notícia següent

VÍDEO | Desarticulat un grup criminal que robava en empreses del Baix llobregat i el Bages

Notícies relacionades